Apolitični

Otvaranje galerije ‘Krug’ i retrospektivna izložba udruge PLU KRUG Dugi Rat

Otvaranje galerije ‘Krug’ i retrospektivna izložba udruge PLU KRUG Dugi Rat

Poljička likovna udruga “Krug“ Dugi Rat, koja ove godine obilježava 20. godina postojanja i uspješnog rada, u sklopu proslave blagdana Svetog Josipa i Dana Općine Dugi Rat u četvrtak, 16.3. s početkom u 19 sati svečano otvara galeriju “KRUG” u kojoj će se potom otvoriti i prva izložba – Retrospektivna izložba iz fundusa udruge – fundusa radova akademskih i amaterskih umjetnika nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji “KRUG” u Dugom Ratu te radova članova udruge. Ova proslava povodom dugoočekivanog otvaranja galerije “Krug” održati će se u novoobnovljenim prostorima udruge (za što su uz potporu općine zaslužni sami dugoratski likovnjaci) u zgradi stare Općine, današnjem Domu kulture u Dugom Ratu u navedenu uru. Vidimo se!..
Otvaranje galerije “Krug” Dugi Rat
Retrospektivna izložba iz fundusa udruge PLU KRUG Dugi Rat

Četvrtak, 16. ožujak 2017., od 19 h
Dugi Rat, zgrada stare Općine, prizemlje
Organizator: PLU KRUG Dugi Rat

Crtica o PLU KRUG Dugi Rat

Poljička likovna udruga “Krug“ Dugi Rat tijekom posljednjih godina slovi kao plodan izvor kulturnog života u ovoj poljičkoj općini. Dugoratski likovnjaci, mahom amateri profesionalnih nastojanja, predvođeni agilnom predsjednicom Dijanom Marić-Jurin, uglavnom izlažu tijekom Dugoratskog kulturnog ljeta, na kojem javnosti prikažu i rezultate svojeg proljetnog radnog druženja s probranim hrvatskim likovnjacima na likovnoj koloniji “Krug” koja je namijenjena, osim u svrhu promidžbe kako samog Dugog Rata tako i njegovih umjetnika, stvaranju fondusa slika za galeriju “Krug”, koja će se svečano, i to kako drukčije doli novom izložbom, otvoriti u ožujku 2017. pred Dan općine i blagdan njenog nebeskog zaštitnika, svetog Josipa.
A sve je počelo u veljači 1997. kada je nekoliko lokalnih entuzijasta zaljubljenih u podneblje u kojem živimo pokrenulo inicijativu, a zatim osnivalo udrugu koja bi okupljala osobe koji se bave slikarstvom, kiparstvom te sličnim umjetničkim aktivnostima. Tako je 1997. godine počela djelovati “Poljička Likovna Udruga KRUG” Dugi Rat. Za prvog predsjednika udruge na osnivačkoj skupštini udruge izabran je Joško Čizmić. Svoje viđenje date nam ljepote u ovom našem bogomdanom okolišu (kojeg još nismo uspjeli svojim bivstvovanjem uništiti) naši nam umjetnici svojim potezima ostavljaju na raznim materijalima u različitim tehnikama.

Od tematike u radovima članova udruge prevladava poljička tematika, odnosno oslikavanje lokalnog zavičajnog okružja, uz povremeno skretanje u imaginarne likove ili simboliku. U svom radu udruga se predstavljala sa nizom skupnih izložbi organiziranih po mjestima i gradovima Lijepe naše. Uz skupne izložbe organizirane su i samostalne, izložbe pojedinaca članova udruge, posebno napomenuti izložbe članova preminulih, i to Ante Prlića preminulog 2002., i dr. Jure Bilića, preminulog 2003. Oko sebe PLU okuplja pedesetak članova raznog profila, od SSS obrazovanih, do VSS obrazovanih, ima i članova akademskih slikara, te slikara koji su već radili i izlagali. Potrebno je spomenuti da ima dosta zainteresiranih, mladih osoba za rad i djelovanje u okviru likovne djelatnosti na ovom području.

Najprisutniji problem u radu udruge, galerijski prostor i prostor za edukativno djelovanje i rad članova udruge, velikim angažmanom samih članova udruge uz pomoć lokalne zajednice napokon je riješen i uskoro će se predstaviti javnosti. Plan udruge i nadalje ostaje kontinuirano raditi na okupljanju i širenju svog članstva te edukativnom radu sa mladima, uz redovno izlaganje novih radova članova udruge kao i radova u fundusu galerije “Krug” nastalih tijekom likovnih kolonija.