Apolitični

Otrovni zrak skraćuje život stanovnicima europskih gradova

Deseci tisuća stanovnika europskih gradova umiru perano svake godine zbog onečišćenja zraka, izjavili su znanstvenici u studiji koja je rangirala više od 800 gradova prema riziku od rane smrti od dva vodeća zagađivača.

Studija objavljena ovaj tjedan u stručnom časopisu The Lancet Planetary Health analizirala je rizik od izloženosti dušikovom dioksidu – otrovnom plinu, jednom od ispušnih plinova automobila, i izloženosti sitnim česticama koje mogu uključivati dim, prašinu i pepeo.

Madrid je na vrhu po onešićenju dušikovim dioksidom i do 7 posto svih prirodnih smrti prouzročeno je tim zagađivačem, kažu znanstvenici, a nakon prijestolnice Španjolske slijede Antwerp, Torino, Pariz i Milano.

Gradovi u talijanskoj dolini Po, južnoj Poljskoj i istočnoj Češkoj imaju najveći rizik od smrti od sitnih čestica, koje dolaze iz šireg spektra aktivnosti, uključujući industriju i grijanje u kućanstvima.

Sjevernoeuropske zemlje poput Islanda, Norveške i Švedske dominiraju listom gradova s najnižim postotkom smrti pripisanih dušikovom dioksidu i sitnim česticama, a među njima se našla i Pula u Hrvatskoj.

Onečišćenje zraka odgovorno je za oko sedam milijuna preranih smrti diljem svijeta svake godine, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda koji su pozvali da se taj rizik tretira kao pitanje ljudskih prava.

Studija naglašava većinom skriveni učinak zagađenja zraka u gradovima, rekao je Matt Whitney iz Clean Air Funda.

“Vrlo malo ljudi je svjesno njegovog ogromnog utjecaja na zdravlje”, kazao je on agenciji Reuters.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay