Apolitični

„Otprilike ovako“ u Meštrovićevom ljetnikovcu 28. srpnja

Splitski blues bend Otprilike ovako čiji glazbeni početci sežu iz davne 1975. godine u sklopu glazbenog programa 61. Splitskog ljeta nastupit će u Meštrovićevim Crikvinama, Kaštilcu 28. srpnja u 21 sat.

Riječ je o bendu starom četiri desetljeća čiji je osnivač splitski virtuoz na usnoj harmonici Jadran Zlodre Gobbo kojem je posljednja želja da se djelovanje benda nastavi od strane sadašnjih članova. U čast Gobbi u Splitu se već pet godina zaredom u gradu pod Marjanom održava Split blues festival.

Kroz bend je prošlo preko trideset renomiranih glazbenika o kojima članovi s poštovanjem danas pričaju i koji su znani javnosti. Najviše izmjena napravljeno je u izboru gitarista s kojima je sastav svirao čemu svjedoči dvanaest imena. To su: Tonči Kragić, Ranko Tolić, Bojan Beladović, Ivan Franasović, Ilija Utrobičić, Silvije Škare, Tonči Radić, Vladimir Garić, Goran Cetinić-Koča, Siniša Petrić, Pino Bačić, Zlatko Brodarić.
Basiste su također članovi benda Otprilike mijenjali, no upola manje negoli gitariste. Basisti splitskog najstarijeg blues sastava bili su redom: Nenad Bego, Goran Franić–Njoko, Goran Slaviček, Sven Buić, Zvonimir Matić, i Davor Rudolf. Što se tiče klavijaturista, spominju se: Joško Gujinović, Željko Šparmajer, Duško Ivelić i Darko Aljinović File.
Manje izmjene nastale su u izboru glazbenika koji su svirali druge instrumente u bendu. No, treba ih spomenuti. Među njima su: bubnjari Vladimir Marinić Kragić i Matko Petrić, saksofonisti Mladen Baučić, Siniša Kovačić i udaraljkaši Matko Petrić i Boris Popov, Žasmina Pankov na violi i Zdravko Šrrbac na violini, Vladimir Lukas na čelu, na wash tube Pjero Reskušić, Mladen Velat na wash bordu i na drombulji Damir Šalov.

U postavi Otprilike ovako danas djeluju: Vladimir Kragić Patak na bubnju i usnoj harmonici, Darko Aljinović na klavijaturama i vokal sastava, Goran Slaviček Salko na basu, Goran Cetinić Koča i Vladimir Garić na gitari i ulozi vokala blues satava.

Bluzeri do kosti okupljeni u prvom splitskom blues sastavu Otprilike ovako, uz autorski repertoar pjesama na Kaštilcu će posjetitelje zabavljati i svjetski poznatim blues uspješnicama koje će zaljubljenicima u blues glazbeni izričaj u utorak navečer zasigurno dobro doći.
Više o repertoaru kojeg će izvesti možete doznati jedino ako poslušate u Meštrovićevom ljetnikovcu splitske bluzere u utorak, 28. srpnja, u 21 sat, koji iako rade punom parom i stvaraju nove glazbene vrijednosti ne žele izdati novi nosač zvuka.

Više u kategoriji: kultura, glazba
Foto: mestrovic.hr
Jelena Perko, mag. oec.