Apolitični

Otkriveni tri stoljeća stari Stradivarijevi “recepti” za savršen zvuk violine

Profesor emeritus s američkog sveučilišta Texas A&M, Joseph Nagyvary, danas je 87-godišnjak. Gotovo cijeli svoj život i znanstvenu karijeru posvetio je proučavanju tajni violina koje je u zlatnom dobu (1660.-1750. godine) u talijanskoj Cremoni izrađivao slavni majstor Antonio Stradivari. Budući da su violine s potpisom Stradivarija, ali i konkurenta mu Guarnerija, bile jedinstvenog i preko dva stoljeća nenadmašnog zvuka, Nagyvary je htio proniknuti u sve tajne njihovog zanata.

Prije čak 40 godina ovaj je znanstvenik dokazao svoju teoriju koja kaže da je primarni razlog za čist i kvalitetan zvuk glazbala starih preko 300 godina, povrh vrhunskih vještina ljudi koji su ih izradili, bila primjena kemikalija koje su graditelji violina koristili da bi drvo zaštitili od crva. Agresivna primjena kemijskih spojeva ima ključnu ulogu u tome kako violine talijanskih majstora zvuče, a na temelju toga danas one mogu vrijediti i preko 10 milijuna dolara.

Tajne kemijskog tretmana

Novo istraživanje u kojem je Nagyvary sudjelovao objavljeno je ovoga mjeseca, a u njemu se dodatno razotkrivaju detalji kemijskog tretmana drveta s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Znanstvenici su dokazali kako su za zaštitu od najezde crva Stradivari i Guarnieri koristili boraks (natrijev borat), cink, bakar, alaun te vapnenu vodu (otopinu kalcijeva hidroksida).

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay