Apolitični

Otkriveni detalji posebnog programa u Facebooku koji je štitio VIP korisnike

Otkriveno je kako je Facebook imao poseban program koji je uključivao oko 5,8 milijuna korisnika, a za koje su vrijedila neka posebna pravila.

Iako bi svi pred zakonom trebali biti jednaki, praksa pokazuje da za neke ipak vrijede drukčija pravila, poput političara, poznatih osoba i slično. Isto se, čini se, može reći i za Facebook na kojem, kako su pokazali novi podaci, također vrijede posebna pravila za obične korisnike, a malo drukčija pravila za one važne, odnosno VIP korisnike.

Ova društvena mreža ima svoj poseban odbor za nadzor sadržaja sastavljen od stručnjaka iz brojnih struka poput stručnjaka za ljudska prava i slobodu izražavanja te, iako ih odabire sam Facebook, taj odbor djeluje neovisno od njega. Njemu se mogu žaliti korisnici oko odluka vezanih uz zabranu sadržaja i kršenja pravila korištenja te mreže.

No pokazalo se kako kompanija ima i jedan poseban program koji nisu otkrili čak niti tom nadzornom odboru. Riječ je o programu Cross-Check namijenjenom zaštiti VIP korisnika, odnosno poznatih osoba s velikim brojem pratitelja te su, čini se, njima ponekad dopuštali kršenja pravila korištenja ove društvene mreže, bez nekih sankcija. To su potvrdili i iz nadzornog odbora kojemu iz Facebooka, u slučaju takvih osoba pokrivenih Cross-Check programom, nisu dostavljali važne informacije, odnosno ponekad bi im dostavljali nepotpune informacije o ponašanju tih korisnika i njihovom kršenju pravila mreže.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr