Apolitični

Otkrivena Zuckerbergova javna tajna zbog koje bi Meta mogla platiti veliku kaznu

Dobna granica za brojne društvene mreže i platforme iznosi 13 godina, odnosno mlađima od 13 godina zabranjeno je koristiti Instagram, Facebook, TikTok i druge platforme. Naime, prema američkom zakonu ilegalno je prikupljati osobne podatke osoba mlađih od 13 godina, dok je u Europi donesena regulativa prema kojoj se svim maloljetnicima ne smiju prikazivati oglasi bazirani na njihovoj aktivnosti na internetu, sve u cilju zaštite najmlađih.

Unatoč tome što je mlađima od 13 zabranjeno korištenje društvenih mreža, milijuni njih diljem svijeta koriste Instagram, TikTok, Pinterest i brojne druge mreže jer je te platforme jednostavno prevariti i upisati pogrešne podatke.

U tužbi protiv Mete koju su podigle 33 američke savezne države, a čiji su neki detalji isplivali u javnost, naglašava se kako su u Zuckerbergovoj kompaniji itekako svjesni činjenice da milijuni korisnika mlađih od 13 godina koriste Instagram i tu informaciju pokušavaju sakriti od javnosti. Meta je zatvorila neke od takvih računa, no riječ je samo o malom dijelu računa osoba mlađih od 13 godina koje svakodnevno koriste tu društvenu mrežu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Julio Lopez: https://www.pexels.com/photo/young-man-using-new-meta-threads-app-on-smartphone-17614476/