Apolitični

Otkrivena prva evolucijska prilagodba ronjenju na dah

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell pokazali su da se ljudski organizam može fizički i genetički prilagoditi ronjenju na dah zahvaljujući povećanoj slezeni, za što su dokaz pripadnici malajskoga plemena Bajau, koje nazivaju i ‘morskim nomadima’, a žive blizu otoka Bornea.

Oko 60 posto vremena dnevno provode na moru, danju i noću ploveći čamcima, roneći i konzumirajući puno ribe koju sami ulove, zbog čega su dobili naziv “morski nomadi”. Žive na ručno izrađenim barkama i sve što trebaju nose sa sobom na more. Na obalu dolaze samo kako bi trgovali ribom ili popravili plovila.

Znanstvenici kažu da su se njihova tijela u tolikoj mjeri prilagodila životu na i u moru da djeca bez pomagala vide kristalno jasno do dubine od 25 metara, a nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da imaju neuobičajeno veliku slezenu što je rezultat ronjenja na dah.

Odrasli članovi zajednice na dah mogu zaroniti i 70 metara duboko, ‘naoružani’ samo drvenom zaštitnom maskom za oči i kopljem za ulov ribe. Povećana slezena kod pripadnika plemena Bajau je prilagodba koja im omogućuje da zarone dublje od ostalih ljudi.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay