Apolitični

Otkrivena dva fragmenta proteina koji su odgovorni za sprječavanje starenja kože

Korištenjem umjetne inteligencije, američki znanstvenici identificirali su dva peptida koji sprječavaju starenje kože, a u testovima na starijim osobama, pokazalo se da njihovo otkriće doista i funkcionira.

Kako se proteini razgrađuju, otpuštaju male proteinske fragmente koji se nazivaju peptidi i koji mogu pokrenuti određeni stupanj popravka kože. Međutim, ti peptidi se obično oslobađaju u nedovoljnim količinama da bi i donekle preokrenuli pojavu starenja kože, kaže Michael Sherratt s britanskog Sveučilišta u Manchesteru.

Otkriće uz pomoć umjetne inteligencije

Sherratt i njegovi kolege upotrijebili su umjetnu inteligenciju kako bi predvidjeli koji se peptidi proizvode, kada se proteini razgrađuju u našoj koži. To im je pomoglo da identificiraju dva peptida za koje misle da se prirodno pojavljuju u našoj koži kao rezultat oštećenja. Njihova studija predstavljena je u nedjelju na konferenciji Američke akademije za dermatologiju.

Bell pak smatra da bi uvrštavanje tih peptida u kozmetičke proizvode za njegu kože zahtjevalo njihovo svakodnevno korištenje kako bi se održao bilo kakav učinak protiv starenja.

Izvor: New Scientist

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay