Apolitični

Otkriven katastrofalni propust: Hakerima izloženi praktički svi telefoni i računala!

Sigurnosni istraživači u srijedu su objavili skupinu sigurnosnih nedostataka za koje su rekli kako mogu omogućiti hakerima da ukradu osjetljive informacije iz skoro svakog modernog računalnog uređaja koji sadrži čipove Intel Corp. Advanced Micro Devices Inc i ARM Holdingsa.

Jedna od pogrešaka je vezana isključivo uz Intel ali druga pogađa podjednako laptope, stolna računala, pametne telefone, tablete i internetske poslužitelje. Intel i ARM tvrde da nije u pitanju nedostatak u projektiranju, ali da će to zahtijevati od korisnika da preuzmu zakrpu i osvježe svoje operativne sustave kako bi riješili problem.

“Telefoni, PC-iji, sve će imati neki učinak, ali će se razlikovati od proizvoda do proizvoda”, rekao je u srijedu popodne Intelov ravnatelj Brian Krzanich u intervjuu s CNBC-em. Istraživači Alphabet In-ova Google Project zero zajedno s akademskim i istraživačima u industriji iz nekoliko zemalja otkrili su dva nedostatka.

Prvi, nazvan Meltdown, pogađa Intelove čipove i dopušta da hakeri zaobiđu hardware zapreku između aplikacija koje rabe korisnici i memorije računala, potencijalno dopuštajući hakerima da čitaju memoriju računala i ukradu zaporke. Drugi, nazvan Spectre, pogađa čipove Intela, AMD-a i ARM-a i dopušta hakerima da potencijalno prevare aplikacije inače bez pogrešaka da odaju tajne informacije.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock