Apolitični

Otkada je počeo rat u Ukrajini policija za lažne vijesti je nestala!

Iako su bili iznimno revni u zadnje dvije godine, označavajući lažnima sve kontra mainstream informacije, u isto vrijeme smanjujući doseg ljudima koji su ih objavljivali, zadnjih par dana gotovo ni glasa od njih.

Snimka ‘ruskog’ tenka koji gazi djedicu u automobilu objavljena je na svim društvenim mrežama, svim portalima, ali kad se otkrilo da je to ukrajinski tenk, to nigdje nije bilo naznačeno od strane, kod nas Faktografa, ali ni drugih svjetskih FactCheck portala.

Zapadni mediji prenose fotke ukrajinskog predsjednika Zelenskog u rovovima, da bi se saznalo da su slike stare barem godinu dana. Zatim su tu i hrabri vojnici Zmijskog otoka koji su Rusima na poziv da se predaju rekli ‘da se jebu’ herojski umrli, ili nakon jednog dana ipak nisu.

Ugledni The Telegraph je objavio članak o ruskom mobilnom krematoriju koji puzi Ukrajinom i pali mrtve vojnike i civile kako se ne bi saznao pravi broj žrtava. Članak je naravno bio popraćen fotografijom tog ‘krematorija’, ali se ispostavilo da je slika iz 2013. godine. Istina je da je ruskog porijekla jer ju je objavila ruska građevinska tvrtka, a radi se zapravo o stroju za spaljivanje otpada.

Primjera ima milijardu, ali provjerivača činjenica nigdje na vidiku.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media