Apolitični

Osvojite „Solinski planinarski put”

Nosite li višak energije ili ste ljubitelj povišenog adrenalina ili pak prirode i zdravog života, probajte ponekad „osvojiti” Solinski planinarski put. Sa svojim stazama i putovima ova adrenalinska atrakcija proteže se po obroncima i grebenima Kozjaka i Mosora, moćnih planina koje nadgledaju Solin i okolicu, a u čijoj klimatskoj zaštiti leži ovaj grad. Moramo spomenuti kako su ovaj planinarski put osmislili, trasirali i označili članovi Planinarskog kluba „Split”.

Program i put pješačenja je podijeljen u tri etape, iako se, kažu planinari, dobrim tempom i ranim polaskom može obići u dva dana. Mnogima možda zvuči zamorno, nestvarno i iscrpljujuće, no oni koji su ga svladali s užitkom govore sve dobro o njemu te pozivaju i druge da im se priključe. No put se može obići s različitih početnih staza, a vama donosimo originalnu verziju puta solinske turističke trase. Kreće iz solinskog predgrađa Ninčevići, uspinje se na greben Kozjaka usponom Škrabutina, nastavlja grebenom Kozjaka preko vrha Sv. Jure, uočljivim, ali razmjerno malo posjećenim područjem, gotovo planinarskom sivom zonom Bobanove i Markezine grede, Kliškim prijevojem i utvrdom Klis, te istočnim dijelom Kozjaka s Debelim brdom, da bi se spustila na naselja Kučine i Mravince te konačno završila na uzvisini Sutikva, nedaleko od solinskog predgrađa Japirko.

 

Na trasi je 20 obaveznih kontrolnih točaka i jedna neobavezna, polušpilja Nugal na kozjačkoj litici nedaleko od Škrabutine, osigurana čeličnom sajlom i klinovima, ali koju traseri puta ipak preporučuju samo iskusnijim planinarima. Sajle i klinovi olakšavaju kretanje na još nekoliko mjesta duž puta. Na kontrolnim točkama nema pečata, već se obilazak dokazuje fotografijama.

Ovaj put vjerno pokazuje morfološki i botanički slikovito područje dalmatinskog krša, koje u nekim svojim područnim točkama svjedoči o čovjekovom boravku kao što su to crkvice, ostatci gradina, utvrde, mala stočarska naselja i njihove staze, kao i neki drugi spomenici.

Odvažite se, skupite hrabrost i slobodno vrijeme te uz planinare i rekreativce „osvojite” Solinski planinarski put.

 

D. Šabić, mag. nov