Apolitični

Osvježite subotnje jutro kavom i posjetom izložbama

http://villalevanta.com/

Vikend je pred nama, a ako ste slobodni u subotu ujutro i ako ste u Splitu, osvježite jutro uz odlazak na kavu i posjetom izložbama!

Jutarnje sate nakon omiljene kavice na Rivi možete učiniti zanimljivijima ako vas zanima fotografija i likovna umjetnost zanima. Na potezu od Rive preko Marmontove s lijeva ugledat ćete dva prekrasna izložbena prostora Fotokluba Split i Salona Galić koji tijekom godine rade punom parom.

U Fotoklubu Split dočekat će vas izložba „Hrvatska novinska fotografija 2014.”.
Radi se o putujućoj izložbi koja se već dvanaest godina u kontinuitetu održava u većim hrvatskim gradovima u organizaciji Zbora fotoreportera Hrvatske. Izložba „Hrvatska novinska fotografija 2014.” je po drugi put otvorena nakon šest godina u Splitu, u sklopu 61. Splitskog ljeta. Izloženo je stotinjak fotografija među kojima je od osam nagrađenih proglašena za najbolju fotografiju 2014. godine fotografija Gorana Mehekeka, fotoreportera koji je objektivom zabilježio pejsaž poplavljene Gunje u viziru pilota.

Tik do Fotokluba Split smješten je i Salon Galić, splitski izložbeni prostor rezerviran za prezentaciju likovne umjetnosti splitskih i drugih umjetnika. Trenutno u Salonu Galić izlaže splitska umjetnica Sonja Gašperov. Izložbom „Autoportret” umjetnica – autorica stripova, kratkih priča, performerica i slikarica – kistom je oslikala vuka kojim želi promatraču svoje umjetnosti otkriti vlastitu percepciju svijeta, a ne svoj karakter.

 

U slučaju da se s Rive uspnete na Peristil i krenete put Pazara, nezaobilazan izložbeni prostor je Muzej grada Splita u kojem je otvorena izložba naslova „Značajni umjetnici iz zbirke Jarak”. Zbirku potpisuje Božo Vjeko Jarak, a sadrži još slike, skulpture, crteže i grafike pejzaža, djela religiozne tematike i portrete renomiranih hrvatskih umjetnika: Ede Murtića, Zlatka Kesera, Frane Šimunovića itd. Ukupno ima 210 izložbenih komada.

Za one koji za lokaciju ispijanja kave tijekom jutarnjih sati subotom izabiru Zvončac preporučujemo im da svakako prošeću do Galerije Meštrović u kojoj je osvanula dugoočekivana Rodinova skulptura Meditacija. Meditacija koju ćemo imati priliku vidjeti sve do sredine rujna inspirirala je Meštrovića na kreaciju njegove mramorne Psihe iz 1927. godine. Izložene skulpture svjedoče i o prijateljstvu dvojice umjetnika, splitskog i francuskog kipara, te je to dodatan razlog zašto biste trebali posjetiti Meštrovićev dom.

Od izložbi koje smo vam predstavili, zasigurno postoji neka koja vas je zaintrigirala, zato vjerujemo da će mnogi od vas slobodne jutarnje sate utrošiti u subotu, osim na kavicu, i za posjet splitskim izložbenim prostorima!

Više u kategoriji: kultura, život

Foto: visitsplit.com
Jelena Perko, mag. oec.