Apolitični

Osvježava se kaštel Benkovac…

Benkovac se smjestio u povoljnom prometnom položaju na mjestu gdje se križaju ceste koje vode iz Zadra prema Kninu te iz Like prema moru.
Sve češće ga posjećuju i turisti zbog povijesnih lokaliteta, atrakcija i sakralnih objekata. Jedan od takvih je kaštel Benkovac koji uz potporu Grada, Zavičajnog muzeja i resornog ministarstva na brežuljku iznad Benkovca dobiva pomalo i novo ruho. Naime, započeli su veliki radovi na projektu revitalizacije srednjovjekovne tvrđave Kaštel Benković, danas Zavičajni muzej Benkovac, projekt od velike vrijednosti.

 

U tijeku je prva faza projekta u kojoj se izvode radovi u dvorištu izvan Kaštel Benkovića, na lapidariju kamenih spomenika, multimedijalnoj dvorani i sanitarijama za posjetitelje. U sljedećoj fazi slijedi nukleus objekta, dogradnja muzeja s depoima i uredskim prostorima te pomoćnim prostorom, zatim uređenje i obnova samog kaštela Benković. Dodajmo kako je kaštel Benković najuočljiviji kulturno-povijesni spomenik u Benkovcu. Ime je dobio po hrvatskim velikašima, obitelji Benković koja ga je izgradila, te je od tada je zapravo i počela povijest grada Benkovca.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: benkovac.hr
D. Šabić, mag. nov.