Apolitični

Osnovnoškolska lektira koja nas i danas ima čemu naučiti

Mjesec rujan gotovo oduvijek poistovjećivao se povratkom u školske klupe. Iako se nekima od nas zvuk školskog zvona čini kao huk iz prošlosti, svake godine iznova, rujanska ludnica oko priprema za novu školsku godinu ipak se nekako čini nezaobilaznom, bilo da se radi o našoj djeci ili djeci iz naše okoline.

No, koliko god se nama školske klupe činile dalekima, iz njih smo ponijeli mnoga znanja, a neka od njih i danas bi nas mogla mnogo čemu naučiti. Sjećanja na čitanje lektire trenutno na većini naših lica razvlače kiseli osmijeh, sličan onom kojeg smo razvlačili odgovarajući na pitanje profesorici o pročitanosti iste.

Ipak, danas, iz pomalo drugačijeg kuta gledanja, te osnovnoškolske lektire nisu bile ni duge, a ni dosadne. Povrh svega, imale su nas čemu naučiti tada, a neke od poruka lako bismo mogli projicirati i na odraslu dob.

Potaknuta početkom nove školske godine, novih lektirnih naslova i novih znanja, prisjetila sam se nekoliko osnovnoškolskih lektira koje, čitajući ih iz perspektive odrasle osobe, nose snažne životne poruke.

  1. Mali Princ, Antoine de Saint Exupery (bezuvjetna ljubav)

Slučajno ili ne, prvi na pamet svakako mi je pao Mali princ, simbol dječje nevinosti i čistoće, te priča o bezuvjetnoj ljubavi koja bi mnogima od nas u svega nekoliko stranica i simpatičnih crteža mogla poslužiti kao naoko jednostavan, ali opet tako snažan životni vodič o malim stvarima koje nam donose sreću.

  1. Bajka o ribaru i ribici, Aleksandar Puškin (nesebičnost)

Asocijacije na ruskog realista Puškina većinu nas vuku puno složenijim naslovima ovog autora, poput romana u stihovima Evgenij Onjegin, ali Puškin nam je mnoge životne mudrosti pretočio i u jednom puno jednostavnijem štivu nazvanom Bajka o ribaru i ribici. Jednostavna priča za djecu o posljedicama koje proizlaze iz pohlepe i danas bi nas trebala povremeno podsjetiti gdje je granica onog što trebamo i onog što imamo u situacijama u kojima lako možemo ošteti i povrijediti druge.

  1. Junaci Pavlove ulice, Ferenc Molnar (hrabrost)

Priča o dječacima koji su se svakodnevno susretali s borbom za prostor na kojem su se mogli igrati mnoge od nas vraća u djetinjstvo, ali i priča o malom dječaku Nemečeku, koji je nesebično pokazao hrabrost za svoje prijatelje i pri tome izgubio život i danas nas uči da izgled i fizička veličina nemaju nikakve veze sa snagom prijateljske ljubavi.

  1. Duga, Dinko Šimunović (sloboda)

Iako smo pripovijest Duga u osnovnoj školi čitali isključivo promatrajući situaciju kroz oči male djevojčice Srne, danas je perspektiva pomalo drugačija. U suvremeno doba, poistovjećujući se sa Srninim roditeljima, jasno uviđamo kako teške posljedice mogu biti ako ponekad ne dopustimo djeci da sami nešto pokušaju i okuse čari izbora i slobode.

  1. Oliver Twist, Charles Dickens (zahvalnost)

Charles Dickens kroz realističan prikaz života jednog siročeta jasno je osudio i prozvao licemjerje i nehumanost ljudi koji u pohlepi i sebičnosti ne mare ni za djecom. Priča o dječaku čija sudbina od prvog dana nije svjetlila ni najmanjim plamenom nade podsjeća nas na iskrenu ljepotu zahvalnosti i bezuvjetne ljubavi koji se najbolje može ogledati upravo u djetetu.

  1. Charlie i tvornica čokolade, Roald Dahl (skromnost)

Roman koji nas je kao djecu prvenstveno zabavljao zbog nevjerojatnih opisa tvornice slatkiša u kojoj čokolada teče u izobilju, iz današnje perspektive podsjeća nas grozne posljedice pohlepe, ali i ljepote koje donosi skromnost i obiteljska ljubav.

  1. Galeb Jonathan Livingston, Richard Bach (odvažnost)

Alegorijska bajka o galebu koji se nije zadovoljavao prosjekom i danas bi nas trebala poticati da težimo visinama bez obzira na strahove od pada. Uostalom, svaki novi pad, samo je dodatni prostor za penjanje. Samo ovog puta malo bolje poznajemo put ka gore.

  1. Čarobni prosjak, Sunčana Škrinjarić (razumijevanje)

Još jedna priča o dječjoj iskrenosti i nevinosti isprepletena sa sudbinama osoba koje žive na samom dnu društvene piramide iznova nas podsjeća da prava ljepota i ljubav ne leže u trivijalnim zrcalnim projekcijama želja i potreba društva, već u malim stvarima koje ćemo najlakše spoznati upravo kod djece.

  1. Istina i ljubav, Ivan Cankar (majčinska ljubav)

Crtice iz autorova života čija okosnica radnje je upravo Cankarov odnos s majkom podsjeća nas na bezuvjetnu majčinsku ljubav, ali i na naše povremeno, sebičnošću zaslijepljeno, nerazumijevanje i neprihvaćanje te iste ljubavi.

  1. Sadako hoće živjeti, Karl Bruckner (snaga volje)

Dječji roman sa snažnom porukom o ustrajnosti u želji za životom i mirom čak i kada na svakom koraku nailazimo na spoticanje, mnogima od nas svakodnevno bi trebao biti podsjetnik da i onda kada je nada najmanja, ona ipak postoji i može rasti u iskrenosti i snazi naše želje i volje.