Apolitični

Osniva se radna skupina za ‘covid-putovnice‘

Vlada je u četvrtak odlučila osnovati radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid-putovnica, koje bi trebale olakšati kretanje ljudi u EU tijekom pandemije COVIDa-19.    

– Ovom odlukom osniva se radna skupina za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti i imenuju se njezini članovi, a vezano za prijedlog uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća za izdavanje, provjeru i prihvaćanje potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšanog slobodnog kretanja tijekom pandemije COVIDa-19 – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Predsjedavajući radne skupine, koja broji 16 članova, je potpredsjednik Vlade Božinović, a njegov zamjenik ministar zdravstva Vili Beroš. 

Potvrda će sadržavati QR kod kako bi se zajamčile njezina sigurnost i vjerodostojnost, a besplatno će biti dostupna u digitalnom ili papirnatom obliku. Na njoj će biti osnovne informacije: ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja, datum cijepljenja, broj primljenih doza, vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, gdje je obavljeno testiranje i rezultat te za osobe koje su preboljele COVID – datum pozitivnog rezultata testa, naziv izdavatelja potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti. 

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay