Apolitični

Osmo izdanje One Take filmskog festivala u Zagrebu

Međunarodno izdanje One Take filmskog festivala na kojem se prikazuju isključivo filmovi snimljeni u jednome kadru, u svome osmom izdanju, odvijat će se u zagrebačkim kinima od 21. do 23. listopada. Filmovi će se prikazivati u Kinu Europa, Gliptoteci, HAZU-a te u izložbenom prostoru Galerije Greta.

U brojnoj konkurenciji ipak su se izdvojila 24 filma iz 13 zemalja svijeta. Među filmovima prikazat će se dvadeset kratkometražnih i četiri dugometražna filmska uratka, a svi s istim ciljem, osvajanjem Grand Prix nagrade One Take filmskog festivala. Osnovna karakteristika natjecateljskog dijela festivala jest da snimljeni filmovi moraju imati isključivo jedan kadar od uključivanja do isključivanja kamere, bez ikakvih montažerskih spona.

Među naslovima u konkurenciji za nagradu naći će se i tri hrvatska filma: dugometražni film Sirene i krikovi redatelja Ivana Perića, te dva kratkometražna filma, Na plaži Gorana Škofića i Pogled s prozora Stanka Hercega.

Žiri koji će odlučivati o najbolje filmu sačinjavaju poljsko-finska umjetnica Ewa Gorzna, crnogorska filmska i televizijska redateljica Marija Perović te hrvatski filmski redatelj Miroslav Sikavica.

U sklopu nenatjecateljskog dijela programa, pod nazivom Alomost one koji jasno objašnjava zašto ovi filmovi nisu u glavnom dijelu programa, prikazivat će se brojni filmovi među kojima i Roza u režiji Višnje Vukašinović. Također, popratni program donosi cijeli pregršt zanimljivih filmova svjetskih kinematografija kao i neke filmove nastale na one take radionici u prošlog godini.

Festival One Take  nudi pregršt kulturnih i zabavnih događanja, pa će se tako u sklopu festivalskog programa moći razgledati i dvije izložbe. Prva izložba „Kretanje u krug” biti će predstavljena u Gliptoteci HAZU-a, a predstavit će se devet radova na temu cikličnosti. Druga izložba „One take in Space” djelo je njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera.

Osmo izdanje One Take film festivala nastavlja tradiciju jedinog međunarodnog filmskog festivala uradaka snimljenih u samo jednom kadru, a i ove godine na natjecateljsku listu upisuju se brojne zemlje svijeta i svojim filmski doprinosom uveličavaju ovaj zanimljivi kulturni i zabavni program čije je sjedište događanja upravo u Zagrebu.