Apolitični

Osjetite južnjački duh u boci Grka

 

Nekada rasprostranjen diljem južne Dalmacije, grk se danas sveo uglavnom na Lumbardu i užu okolicu. Širom krugu konzumenta grk je slabo poznata sorta, što i ne čudi s obzirom na male količine i površinu pod ovom sortom.

Grk, kao prepoznatljiva lumbarajska sorta, vuče korijene svojeg specifičnog imena po svemu sudeći iz vrlo laganog gorkog prizvuka u voćnim notama pomiješanim s aromama podneblja za koje će neki reći da prizivaju miris mora i borova, a što je ujedno i dominantna slika samog otoka Korčule.
Često se ime grk povezuje sa starim Grcima koji su donijeli vinsku kulturu na otok Korčulu i postavili temelje vinarstva u čitavoj Dalmaciji.

Grk je svakako najvažnija i najpotentnija dalmatinska bijela sorta grožđa te bez sumnje jedan od sinonima otoka Korčule. Najvažniji uzgojni areal su mu lumbarajski pijesci, a zbog svog funkcionalno ženskog cvijeta, obavezno se uz njega mora saditi i sorta oprašivač (obično je to plavac mali).

Naša preporuka je grk, proizvođača Bire.
Odlikuje ga zlatno-žuta, duboka i bogata, zasićena boja s bezbroj lijenih suza koje se gusto razlijevaju po stijenkama čaše. Na nosu je umjereno intenzivan, ali vrlo bogat s aromama idealno zrelog voća poput kruške i jabuke s nešto manje istaknutom dozom prilično gorkasto-svježeg džema od naranče.
Drugi dio aromatike odnosi se na svježije impresije poput mahovine i prosušenih dalmatinskih trava Kremasto-maslačni mirisi daju punoću i popunjavaju prozračne „šupljine” i daju dodatno na ozbiljnosti. U čaši ćete pronaći pravi južnjački duh.

Ovo vino idealno pristaje uz humus na tostiranom kruhu, lagani dimljeni sir, bijelu ribu u pećnici ili lešo kuhanu te uz plodove mora i vegetarijanska jela.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica mag.ing.agr.