Apolitični

Osebujni Ibrica Jusić pjesmom veliča svoj grad

Ibrica Jusić, Dubrovčanin, gospar, započeo je svoju plodonosnu karijeru zapjevavši 1965. godine na skalinima u Dubrovniku, svojevrsnom mitskom mjestu svoje karijere. Dobri poznavatelji kažu kako mu je u karijeri pomogao skladatelj Pero Gotovac koji ga pozvao u Zagreb. Debitirajući na Zagrebačkom festivalu 1968. g. osvaja prvo mjesto s pjesmom Celuloidni pajac. Na istom je festivalu trijumfirao i dvije naredne godine sa skladbama Osobenjak iz 1969. i Mačka 1970.
Onda mu je, kako sam kaže, Zagreb postao uzak, te odlazi u Pariz gdje stječe prva međunarodna iskustva nastupajući u najprestižnijim pariškim kabareima. I tako su prolazile godine glazbene karijere umjetnika koji je ostavljao trag kvalitetnim pjesmama, ali i scenskim nastupom sa svojim četveronožnim ljubimcem – psom, bez kojeg nigdje ne kreće na put.
Ipak, svakog ljeta vraća se u svoj Grad i na skalinima održava svoja tradicionalna ponoćna koncertna druženja s vjernom publikom. Koristeći ljetne dolaske u Grad, 1971. počinje surađivati s Dubrovačkim ljetnim igrama te s prigodnim songovima P. Gotovca sudjeluje u kultnim predstavama igara – Edward II, Columbo i Aretej. Piše glazbu i nastupa u predstavi Životopis Miha Pracata, a te iste 1977. godine održava svoj samostalni recital u Kneževom dvoru, što je s obzirom na elitni prostor, ujedno bilo i službeno priznanje njegovoj artističkoj vrijednosti.
Podosta redaka bi se moglo napisati o glavnom akteru ove pričice, no izdvojimo iz njegove bogate glazbene karijere još jedno vrijeme. Naime, 2001. godine snima album Hazarder koji čini 12 prepjeva pjesama legendarnog kanadskog šansonijera Leonarda Cohena.
Slijedi nosač zvuka Amanet kojim je Ibrica Jusić odao hommage i svojoj prvoj, duhovnoj domovini i zemlji svojih roditelja, Bosni i Hercegovini, snimivši u novim modernim aranžmanima niz najljepših bosanskih sevdalinki nakon čega je kao prvi hrvatski pjevač službeno pozvan na Montreux Jazz Festival 2004. na jedan od najvećih jazz festivala. Iste godine nastupa i na Etno World Festivalu u Oslu.
Ibrica Jusić bez sumnje ima specifičan i raznolik glazbeni izričaj, to je mješavina talijanskog, francuskog, hrvatskog i bosanskog utjecaja. Kritičari priznaju kako mu je ova godina obilježena brojnim koncertima pod nazivom „Od Šekspira do sevdaha”. Za njega ističu, nikad prebučan, a uvijek prisutan. I tako punih 45 godina. A prisutan će biti u svom gradu u srijedu 26. kolovoza ispred kultne crkve sv. Vlaha od 22 sata na radost i zadovoljstvo svojih sugrađana koji ga radu gledaju i slušaju, i ovog puta društvu svog psa, dobrog i vjernog pratitelja.
Više u kategoriji: Glazba; Život
Foto: experience.dubrovnik.hr; Facebook.com
D. Šabić, mag. nov.