Apolitični

Oscar za najbolji film pripao Nomadlandu

JEDNA od najčudnijih godina očekivano je izrodila jednu od najčudnijih filmskih godina, a takva je svakako bila i sama dodjela najprestižnije filmske nagrade koja je svim snagama producenata pokušala zadržati tračak normalnosti, ali je vibra pandemije izbijala iz svake sekunde.

Nakupina filmskih nepoznanica i nikad dosadnija dodjela

Najjednostavnije rečeno, filmovi nominirani za Oscara i u idealnoj situaciji imaju skromnu gledanost, a s pandemijom u jednadžbi, ovo je najveća nakupina nepoznanica bilo kome osim filmofilima koji su se potrudili dokopati se svih nominiranih.

Uglavnom, dobri filmovi i uloge su nažalost imale dozlaboga dosadnu dodjelu koju je započela glumica i redateljica Regina King koja je šarm i humor odlučila zamijeniti ozbiljnim i neobjašnjivo ganutim najavama najboljih izvornih i adaptiranih scenarija. I koliko god najave bile iritantno patetične, nagrade su završile u pravim rukama. Emerald Fennell pokupila je nagradu za originalni scenarij za Promising Young Woman, a Florian Zeller bez ikakve je sumnje zaslužio apsolutno svaki Oscar za koji je nominiran.

Ovdje je postalo jasno i da će i ostatak večeri biti 50 nijansi komorne dosade pa smo nakon lekcije iz povijesti Hollywooda dobili i prošlogodišnjeg najboljeg redatelja, Bonga Joona-hoa, koji se iz prazne kino-dvorane obratio gledateljima uz pomoć prevoditeljice i dodijelio nagradu redateljici Chloe Zhao za Nomadland, što je iznenadilo apsolutno nikoga jer je i bila najveći favorit, a bilo je jasno i da će Akademija dodijeliti nagradu drugoj redateljici u povijesti ove dodjele.

Nagrade za najbolji kratkometražni i dugometražni film pripale su filmovima Colette i My Octopus Teacher. Potonji je bio uvjerljivi favorit, a Netflixova produkcija o čovjeku koji razvija poseban odnos s hobotnicom definitivno je profitirao plasmanom na streaming platformi i činjenicom da je jedan od onih dokumentarnih filmova koji je savršen za masovno obožavanje.

U nastavku pogledajte tko je sve osvojio nagradu Akademije.

Najbolji film

The Father
Judas and the Black Messiah
Mank
Minari
Nomadland
Promising Young Woman
Sound of Metal
The Trial of the Chicago 7

Najbolji redatelji

Thomas Vinterberg – Another Round
David Fincher – Mank
Lee Isaac Chung – Minari
Chloé Zhao – Nomadland
Emerald Fennell – Promising Young Woman

Cijeli članak i ostale nominacije i dodjele možete pronaći na: index.hr

Foto: Pixabay