Apolitični

Ornitološka zbirka u Metkoviću

Bogatstvo životinjskoga svijeta u Metkoviću još uvijek je sačuvano na pristojnoj razini. Nekada se isticalo bogatstvo i raznovrsnost ovog područja, no nastali globalni procesi bitno su ga osiromašili. O njegovoj povijesti najrječitije govori ornitološka zbirka, jedinstven skup preparata ptica ulovljenih isključivo u prostorima delte. Trenutno je 350 izložaka smješteno u desnom krilu zgrade Gradskoga kulturnog središta u Metkoviću.

U tom, manjem prostoru preparati su razmješteni po staništima, a spomenuta zbirka smatra se jednom od najvrjednijih zbirki te vrste u Europi. Potrebno je istaknuti da je nastala u razdoblju od 1948. do 1966. godine brigom domaćih lovaca-donatora i stručnošću Dragutina Rucnera, jednog od najpoznatijih hrvatskih ornitologa i preparatora. Zanimljivo je da Dragutin Rucner profesionalno nije bio biolog, ornitolog, nego glazbenik. Otud činjenica da nitko nije tako uspješno razlikovao, ne samo ptičje vrste, nego i mužjake, ženke, mlađe od starijih ptica, kao on.
Dodajmo kako su preparati razmješteni po staništima te upravo tako pružaju pregledan uvid u ptičje bogatstvo. Pri kraju ćemo spomenuti dvije vrste ptica. Kudravi nesit, koji je nestao s ovih prostora i zlatovrana modrulja, vjerojatno najljepša ptica hrvatskih prostora, koja zbog svoje vrhunske ljepote obogaćuje ornitološki svijet Neretve. Postoje u zbirci i prstenovani primjerci koji su, ističu stručnjaci, sasvim slučajno doletjeli s dalekog sjevera i hladnijih područja, a u te vrste spadaju male guske, utve morske i gavke. Po svemu sudeći, zbog svoje vrijednosti zanimljiva zbirka uskoro prerasta u Ornitološki muzej.

D. Šabić