Apolitični

Opsada Sinja 1715. oživljava se 13. kolovoza 2015.

Ovaj tjedan nakon veličanstvenih alkarskih svečanosti u Sinju stiže još jedan kulturni, umjetnički i glazbeni događaj kazališni spektakl „Opsada Sinja 1715.”. Posebno je pripremana i organizacijski producirana povodom 300. obljetnice Sinjske alke u kojem će dramski studio Ilirik i Kulturna udruga „Marko Marulić” prema scenarističkom predlošku prof. Velimira Borkovića prezentirati događaj od prije tristo godina koji je obilježio povijest puka Sinja i cetinskoga kraja.

Predstava započinje najavom dolaska preko 40 tisuća osmanlijskih vojnika iz Bosne preko Prologa te planine Kamešnice. Krajem srpnja povijesne 1715. god htjeli su pokoriti puk ove pitome doline Cetine te imati prevlast nad Sinjem. Povijesna kazivanja govore da su Sinjani predvođeni don Ivanom Grčićem odbili ultimatum, a već se njih oko 700 bilo pripremilo za obranu grada, najprije s Kamička, a potom su se povukli na tvrđavu Grad. Bezuspješna opsada goleme neprijateljske vojske po obližnjim brdima i pod zidinama Sinja trajala je sedam dana. Branitelji su pružali snažan otpor, moleći se Majci od Milosti, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Osmanlije su napokon poražene zauvijek te su u osvit 15. kolovoza napustili Sinj i cetinski kraj. Dramu koja svjedoči o slavnoj obrani Sinjana od najezde Osmanlija pod zagovorom Blažene Djevice Marije 1715. godine izvesti će glumci Sinjskog pučkog kazališta u režiji Rade Perkovića.

Opsada se izvodi na dvije lokacije, prvi dio na pjaci u 20:30 sati, a drugi na staroj gradskoj utvrdi Grad, koji je od ove godine zamijenjen novom lokacijom u Alkarskim dvorima u 21:30. Cijeli program je u sklopu manifestacije Dani alke i Velike Gospe te ima snažnu potporu turističke zajednice i grada Sinja. I ove godine svoj glumački i statički dio odrađuje više od 30 sudionika, od članova Sinjskog pučkog kazališta, HGSS-a, Udruge za očuvanje kulturne baštine cetinskog kraja, KUD-a Sinj, konjanika klubova „Alkar” i „Sokol” do dobošara Gradske glazbe Sinj i dr.
O sinjskoj obrani te slavne 1715. godine fra Andrija Kačić Miošić je u svojem Razgovoru ugodnomu naroda slovinskoga posvetio čak tri pjesme.
Ovo kazališno djelo na poseban način promiče kršćansku kulturu i razvija život pučkog kazališta, o čemu svjedoči sve veći broj posjetitelja i turista koji dolaze u Sinj na predstavu. Tako će biti i ovog četvrtka budući da su brojne medijske TV kuće najavile dolazak u Sinj kako bi ovjekovječili povijesnu opsadu od prije nekoliko stoljeća.
Više u kategoriji: kulturna baština
Foto: visitsinj.com
D. Šabić, mag. nov.