Apolitični

Opet snimaju ‘Dune’. TRAILER najiščekivanijeg SF filma desetljeća. Kažu da će ispraviti sve prošle pokušaje

Dune ili Dina je vjerojatno najpoznatiji i najbolji serijal SF romana svih vremena, zahvaljujući kojem je Frank Herbert postigao veliku slavu i osvojio najprestižnije nagrade u domeni znanstvene fantastike, Huga i Nebulu.

Zbog takvih sadržaja i Herbertove fantastične vještine pričanja priča, Dina oduvijek predstavlja izvrsnu podlogu za ekranizaciju, no dosadašnji pokušaji nikada nisu uspjeli zadovoljiti fanove romana, pa tako ni film Dune iz 1984. godine u režiji Davida Lyncha, koji se smatra jednim od najboljih (i najskupljih) pokušaja.

Sada bi to sve trebao ispraviti Denis Villeneuve, koji je već režirao neke dobre SF filmove poput Arrivala i Blade Runnera 2049, jer je njegova namjera napraviti film (filmove) dostojne književnog uzora, obzirom da je i sam veliki fan Herberta.

Po našem mišljenju Villeneuve se nalazi na dobrom putu da to doista uspije realizirati, barem sudeći prema prvom, prilično spektakularnom službenom traileru filma koji možete pogledati u ovom videu.

Warner Bros. je za Dune pripremio ogroman budžet, jer vjeruje da je na pragu stvaranja jedne velike SF franšize, s čime se možemo složiti, dakako ukoliko prvi film doista ispadne dobar.

Svoj doprinos kultu Dina će dati i HBO, koji priprema seriju pod nazivom Dune: The Sisterhood, čija radnja je “prequel” romanu Dune i fokusira se na mistično sestrinstvo Bene Gesserit, koje ima svoje planove vezane uz budućnost Arakisa ali i čitavog svemira.

Novi Dune film bi trebao stići u kina 18. prosinca 2020. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Youtube