Apolitični

Operne arije svijeta na Tvrđavi Gripe u čast Maria del Monaca

Najljepše operne arije svijeta u čast proslavljenog talijanskog opernog solista Maria del Monaca  čut će se na Koncertu najljepših opernih arija zakazanom za 1. kolovoza u 21 sat na Tvrđavi Gripe.

Zasluge za koncert na kojemu će posjetitelji imati priliku uživati u arijama iz najpoznatijih Verdijevih i Puccinijevih djela te djela skladatelja Francesca Cilee pripisuju se maestru Ivi Lipanoviću, ravnatelju opere, koji je zbog prijateljstva sa sinom preminulog talijanskog solista Giancarlom del Monacom, glasovitim opernim redateljem, dogovorio koncert u čast 100. godišnjice rođenja njegova oca koji će se osim u Splitu održati i u Milanu, Veneciji, Parizu i Moskvi.

– Ideja je došla u desetom mjesecu kada sam ja postao ravnatelj opere ovdje, a njegujući već godinama prijateljstvo sa Giancarlom del Monacom i zbog činjenice da će se ovaj koncert opernih arija kojim se slavi stogodišnjica rođenja Maria del Monaca održati u opernim kućama diljem svijeta odlučili smo je održati i u Splitu. Koncert opernih arija je na Splitskom ljetu uvijek rado prihvaćen, a pogotovo kad imamo ovako sjajne, izvanredne izvođače – kazao je maestro Ivo Lipanović.

Koncertom će se simbolično obilježiti stogodišnjica smrti Maria del Monaca koji se povukao 1975. godine. Tijekom karijere postao je nenadmašan uzor pomladcima operne scene, te su njegove interpretacije urezane u sjećanje mnogih koji su imali priliku gledati ga uživo na sceni. Najistaknutije solističke operne recitale velikan Mario del Monaco dao je u operama Madame Butterfly Otelo koji je interpretirao više od 200 puta.

Ovom prigodom nastupit će izvođači svih generacija što posebno veseli maestra Ivu Lipanovića koji će ravnati koncertom.
Nastupaju: Devid Cecconi, Terezija Kusanović, Antonija Teskera, Ivica Čikeš, Leonardo Caimi, Sofia Janelidze, Valeria Sepe te Mikheil Sheshaberidze za kojeg je Ivo Lipanović istaknuo da je rođen na isti dan kada i talijanski operni velikan Mario del Monaco, 27. srpnja, te da imaju poprilično sličan glas.

Prema prvotnoj zamisli ravnatelja opere HNK-a Split Koncert najljepših opernih arija trebao se smjestiti na Prokurativama, no taj pothvat nije bio uspješan. Koncert će se održati na Tvrđavi Gripe, a time će se stvoriti intimno ozračje koje bi bilo teže postići u ambijentu Prokurativa koje su „naselili” ugostiteljski objekti.

Više u kategoriji: kultura, glazba

Foto: HNK Split

Jelena Perko, mag. oec.