Apolitični

U Opatiji otvoren 16. Liburnia Film Festival

Najstariji festival hrvatskog dokumentarnog filma, 16. Liburnia Film Festival, u ponedjeljak navečer je otvoren na opatijskoj Maloj ljetnoj pozornici, a publika će do 24. kolovoza moći vidjeti 28 dokumentaraca, od kojih se 18 natječe za sedam festivalskih nagrada.

Moto ovogodišnjega festivala, na kojemu će biti pet svjetskih i tri hrvatske filmske premijere, je „Gledaj glasno!“, a organizatori iz udruge Liburnia Film Festival, Restart i Delta kažu kako njime ‘žele ukazati na društvenu regresiju u Hrvatskoj i potrebu da se na nju reagira’. Stoga su u programu najavljeni i filmovi koji se bave problematičnim dijelovima hrvatske svakodnevice.

Festival je počeo projekcijom filma Anje Kofmel “Chris the Swiss”, nastalog u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finaskoj koprodukaciji. Autorica u filmu istražuje ubojstvo švicarskog novinara Christiana Wurtenburga 1991. u Slavoniji.

Nakon tog filma najavljene su dvije svjetske premijere – “Meso” Elvisa Lenića, kratkometražni film o značenju mesa kao prehrambene namirnice i “Neželjeni stanar” Nike Obučine o birokratskoj borbi bivšeg radnika tvornice Kamensko za zadržavanje stana.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay