Apolitični

OPASAN PREDATOR KOJI TRGA ORADE I BRANCINE HARA JADRANOM: ‘Strašno je proždrljiva, dnevno pojede trećinu svoje težine’

Istarskim ribičima uništava ulov, a znanstvenici su zabrinuti što su je pronašli u hladnijim vodama Sjevernog Jadrana, gdje se i mrijesti

Nezasitni predator koji je donedavno obitavao u toplijim, južnijim dijelovima Jadrana zagospodario je cijelim morem, zbog čega ribari u posljednje vrijeme ne ulove ništa osim ostataka cipala, orada ili brancina. Zbog tako naglih promjena u ekosustavu zabrinuti su ribari, ali i znanstvenici.

Strijelka je invazivna i agresivna vrsta ribe sa zubima nalik piranji. Kako bi spriječili da im pojede ulov, ribari su uz tradicionalne jestive vrste počeli sve više loviti i nju. Zbog njene agresivnosti je istarska luka Plomin postala primamljivo mjesto za ribolov, čak i ribičima iz unutrašnjosti.

“Zube ima kao mutava. Vidiš kakve zube ima. Tu je jedan kolega bio i rekao mi ‘Nemoj, ugrist će te.’ Da vidiš, zgrabila ga i krv nije mogao zaustaviti’. Al’ to je bio komad, jedno pet, šest kila”, opisao je beštiju za RTL Potragu ribolovac Nihad Kešerović.

Istinite ribičke priče

Istarski su ribolovci za nju čuli tek od prijatelja iz daleke Amerike. No, prije nekih osam godina ribičke su se priče obistinile, jer se strijelka počela naseljavati u Jadranu.

“Kad vi vučete oradu, cipla ili nešto, osjetite samo kako je nešto zateglo i dođe samo pol’ ribe, samo glava ili tako nešto. Strašno je proždrljiva ta strijelka. Vidimo kao potencijalnu opasnost za našu faunu i za našu vrstu ribolova koji smo gajili. Ona dnevno pojede jednu trećinu svoje težine”, rekao je Željko Kiršić, član Izvršnog odbora Športsko-ribolovnog društva Plomin.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay