Apolitični

Oni su najbolje tehnološki potkovana i najobrazovanija generacija ikada. Upoznajte Gen Alfa

Trenutno se nalazimo na generacijskoj prekretnici. Generacija Z, koja je najdigitalnija generacija do sada, sprema se za svoje prve poslove, a sljedeća generacija, Alfa, prolazi školovanje. No, što je uopće generacija Alfa? Riječ je o djeci pripadnika generacije Y (rođeni između 1981. i 1996. godine), a često su to i mlađi braća i sestre generacije Z (rođeni između 1997. i 2010. godine). Trenutno ih se preko 2,5 milijuna rađa svaki tjedan, a njihov broj do kraja njihove generacije 2025. godine trebao premašiti dvije milijarde – najveći broj pripadnika bilo koje generacije do sada.

Oko specifičnih karakteristika, potreba, te obrazovanja generacije Alfa, digitalnije generacije od bilo koje do sada, popričali smo s Renatom Jukić, doktoricom znanosti iz područja pedagogije te sadašnjom prodekanicom za nastavu i studente Filozofskog fakulteta u Osijeku. Jukić nam tako objašnjava kako su pripadnici generacije Alfa najbolje tehnološki potkovana i najobrazovanija generacija ikada.

“Sociolozi, pedagozi, psiholozi sve više promišljaju obilježja Alfa generacije, djece rođene između 2010. i 2025., djece koja odrastaju s internetom, društvenim mrežama, pametnim telefonima, aplikacijama koje prate njihovo kretanje, zdravstveno stanje, unos nutrijenata, to su djeca koja preferiraju virtualni svijet nad fizičkim, djeca kojima je tehnologija utkana u genetski kod. Za Alfe društvene mreže nisu alat, već način života. Tehnologija ih prati, oblikuje i obilježava, oni su izvorni govornici jezika budućnosti”, kaže nam Jukić.

Tehnologija je dio njihovog identiteta

Budući da je trenutno riječ o djeci od maksimalno deset godina, teško je pretpostaviti što oni očekuju od života. No, ono što je sigurno već sada je to da sve očekuju u kratkom roku. Što se tiče obrazovanja, Jukić tumači kako generacija Alfa priželjkuje da obrazovanje bude atraktivno, zabavno, aktivno i interaktivno, da je tehnologija integrirana u nastavni proces.

AI je od rođenja sastavi dio života generacije Alfa

Umjetna inteligencija već od rođenja postaje sastavni dio života generacije Alfa, koja se kroz nju i s njom zabavlja, uči i komunicira. Primjerice, mogu i komunicirati kroz glasovne asistente pogonjene umjetnom inteligencijom, Siri i Alexom. 

“Pripadnici Alfa generacije rođeni su u svijetu bez digitalnih granica, od informacija su udaljeni samo klikovima miša, ako to spojimo s ljudskim potencijalom, maštom i neukroćenom ambicijom, dobili smo super generaciju sposobnu za sve”, zaključuje Jukić.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay