Apolitični

Omiško kulturno ljeto u punom tijeku

U srijedu 20. kolovoza 2014. godine sa početkom u 20.30 sati na Poljičkom trgu u Omišu koncert će održati Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana – puhački orkestar. Biti će to lijepa glazbena priča u gradu gusara, orkestra koji ima svoju dugogodišnju tradiciju postojanja ,umjetničkog rada i muziciranja.

Orkestar je utemeljen kao društvo 1907. godine potvrdu kojeg nalazimo u registru u Državnom arhivu u Zadru. Orkestrom je ravnao prof. Mate Kalajžić.

Prvi predsjednik društva bio je don Petar Car koji je ostao na toj dužnosti sve do kraja 1918. godine, koji je pokrenuo i ostvario ideju o utemeljenju glazbe. Don Petar, rođen u Podstrani imao je snažan socijalni osjećaj, te je uz svoje duhovno poslanje neumorno radio i na razvitku sela. Djelatnost Društva bila je određena pravilnikom koji je sastavio don Petar Car, a njegov prijedlog je jednoglasno prihvaćen na Osnivačkoj skupštini Društva. Budući da su pravila bila usuglašena s ondašnjim zakonima, nije bilo zapreke da ih podupre i tadašnja austrijska vlast.
Godine 1990. Glazba vraća svoje izvorno ime: Hrvatsko katoličko glazbeno društvo “Podstrana”. Osnivanjem općine 1993. godine glazba dobiva veća financijska sredstva za svoj rad. Općinsko poglavarstvo i Općinsko vijeće bezrezervno su podržali svaku inicijativu u svrhu razvoja glazbe, te su osigurana sredstva za obnovu instrumenata i nove odore.

Godine 2007. u povodu blagdana Sv. Ante, zaštitnika Podstrane i danas Općine Podstrana, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Podstrana Hrvatskom katoličkom galezbenom društvu dodijeljena je plaketa Zlatni Grb Općine Podstrana u povodu 100. obljetnice utemljenja i kontinuiranog djelovanja od iznimnog značaja za općinu Podstrana.

Više u kategoriji: Kultura

D. Šabić, mag.nov.