Apolitični

Omiški gusari u gradu na Cetini

Omiš je slikoviti grad, mediteranskog ugođaja na ušću rijeke Cetine. To je grad Festivala dalmatinskih klapa, grad kojim su vladali Omiški gusari više od dva stoljeća. Nalazi se u srcu Dalmacije, između turističkih središta Splita i Makarske. Grad obiluje povijesnim spomenicima, ima bogatu kulturnu baštinu koju je vrijedno upoznati. U okolici su mala ribarska naselja, mediteranskog ugođaja. Omiška rivijera ima dugu turističku tradiciju i kulturu. Povijest nam kazuje kako su se pojedina hrvatska plemena bavila gusarstvom u srednjem vijeku , a određena područja su bila poznata po gusarstvu: područje Neretve (Neretvanski gusari), Omiš (Omiški gusari), Senj (Senjski uskoci). Hrvatski vladari i velikaši koristili su se gusarstvom kao dodatnim izvorom prihoda napadajući venecijanske i kasnije turske trgovačke brodove, što je bila norma u tom vremenu. Ulcinj je bio grad Turskih gusara. Oni su imali baze diljem sjeverne Afrike. Najveća baza im je bio Alžir a najveći od svih turskih gusara bio je Hayreddin Barbarossa (1478.-1546.).

O Omiški su gusari u jednom dijelu svoje povijesti vladali središnjim dijelom Jadranskog mora. Od njihovih je napada strahovala svaka flota, a posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove, kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima. Tako se već nekoliko godina održava jedinstvena manifestacija koja oduzima dah – Gusarska bitka u Omišu. u rekonstrukciji bitke koja se izvorno održala u 13. stoljeću, sudjelovat će stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko gusarskih i mletačkih galija te na sagittama, odnosno brzim omiškim gusarskim brodovima.

Brojni posjetitelji ove nesvakidašnje manifestacije još jednom su  svjedočili kako je omiški vladar Malduk pobijedio Mletke, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom. Gusarska bitka je jedinstvena po tome što rekonstruira izvornu Gusarku bitku iz 13. stoljeća.

D. Šabić, mag. nov.