Apolitični

Omiške pjace mjesta klapskih druženja

Festival dalmatinskih klapa Omiš ove godine u srpnju ide pod brojem 49. Dakle, uskoro obilježavamo pola stoljeća navedenog festivala koji čuva tradiciju, baštini dalmatinsku klapsku pismu i promovira svu ljepotu grada Omiša u Lijepoj Našoj, ali i izvan nje.

Festival se tradicijski „ugnijezdio“ na dvije gradske pjace, iako zvuk i pjesma odzvanja kalama, kamenim ulicama, kućama, na mostu, plaži, svugdje po gradu što se više približavamo sedmom mjesecu. Pjace su dva trga ili kako ih Omišani zovu, Velika i Mala pjaca koje postaju djelići grada prepuni turista, gostiju, ljubitelja dobre klapske pjesme.
Želimo vam na trenutak dočarati mjesta na kojima klape odmjeravaju svoje umjetničke i glazbene sposobnosti, pa tako idemo prema Velikoj pjaci ili pak Trgu sv. Mihovila, koja je tik do istoimene crkve, na kojoj se održavaju svečana večer otvaranja festivala, završne večeri i druga glazbena gostovanja.
Mala pjaca „baca pogled“ na kamene kuće u svom okruženju gdje se na križanju s Ribarskom ulicom nalazi trg Trg Stjepana Radića. Na ovoj nešto manjoj, ali izuzetno mističnoj pjaci uglavnom se održavaju večeri kada se klape natječu za ulazak u samu završnicu, potom autorske večeri i večer novih skladbi kao sastavnice programskog sadržaja trotjednog klapskog druženja u Omišu.
Postoji u gradu još jednu kultno mjesto glazbenog druženja, a to je Trg dr. Franje Tuđmana prepoznatljiv u žargonu kao „ispod žižule“, mjesto gdje se klape okupljaju, sastaju, probaju pa i spremaju posljednju vizualnu glazuru pred nastup. Na tom mjestu nalazi se i Info prostorija festivala u kojoj su svi događaji pospremljeni u obliku slova, slike, fotografije, videa, filma i drugih medija…

Kada smo u srpnju, najtoplijem mjesecu u godini, tijekom dana mnogi razmišljaju o hladovini, kupanju i osvježenju, no u prvim trenutcima mraka misli nam se usmjeravaju prema klapama i ljepoti njihovog izričaja. I po tome je Festival dalmatinskih klapa u Omišu jedinstven jer o njemu se govori s puno hvalospjeva i poštovanja, a što je posebno bitno, to je i zaslužio.

Više u kategoriji: Glazba; Kultura

Foto: fdk.hr

D. Šabić, mag. nov.