Apolitični

Omiška gusarska bitka – atrakcija za turiste

Gusarske bitke prepoznatljivi su događaji iz prošlosti na području Dalmacije i Jadrana koje su zahvaljujući turističkim zajednicama i mnogim udrugama postale atrakcije koje privlače mnogobrojne domaće i strane posjetitelje. U tome uistinu prednjači grad Omiš kojeg stoga i zovu „grada gusara”, a koji se među prvima već prije devet godina dosjetio u moru turističkih zbivanja prirediti gotovo pravu gusarsku bitku.
Fantastičan projekt Turističke zajednice grada Omiša i Turističke zajednice Splitsko- dalmatinske županije postupno se razvio u pravi turistički spektakl koji u gradskoj luci okupi preko 10 000 posjetitelja i na osebujan način oživi ponosnu povijest ovoga grada. Doprinos događaju na vizualan način daju i posjetitelji obučeni u gusarske odore, a po potrebi i sudjeluju u samoj bitci, a to njima jako puno znači. Ovakvim sadržajem Dalmacija pojačava svoju bogatu turističku ponudu uz more, sunce, plaže, prirodu i vrhunsku gastronomiju.

Omišani ponosno čuvaju ovaj jedinstveni događaj, rekonstrukciju povijesne bitke iz 13. stoljeća između svoji omiških gusara i Mlečana. Prisjetimo se, slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru. Organizatori najavljuju da će događaj započeti mimohodom kroz samo središte grada. Sudjelovat će veći broj dobro naoružanih pripadnika povijesnih postrojbi, pa će se u utorak 18. kolovoza moći vidjeti Viteško udruženje „Kumpanija” iz Blata s otoka Korčule, Dubrovački trombunjeri i kliški uskoci kako na starim drvenim jedrenjacima i povijesnim brodicama uz hrabre i odvažne omiške gusare brane grad od nasrtaja Mlečana. Napomenimo i to da će voditelji cijeli događaj prenositi direktno na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi i strani gosti mogli sudjelovati u samom događaju i primjerenije ga razumjeti.

Dođete li ovog tjedna u Omiš, sigurno možete postati gusar bar na jedan dan.
Velika povijesna gusarska bitka u Omišu održat će se 18. kolovoza 2015. s početkom u 19.30 sati, a sama gusarska bitka započet će u 20:30, dok će dva sata kasnije sve posjetitelje koncertom zabaviti pjevač Alen Nižetić.
Više u kategoriji: kulturna baština, turizam
Foto: visitomis.hr
D. Šabić, mag. nov.