Apolitični

Omiš – promocija knjige Ivana Šarolića!

Foto: knjiznica-omis.hr

OMIŠ – U prepunoj sali Narodne knjižnice Omiš promovirana je 8. knjiga Ivana Šarolića, pod nazivom „Izabrane pjesme“, koje je priredio prof. dr. Nedjeljko Mihanović.

Sa predstavljanja Šaroličeve knjige pjesama u Omišu

„Ovo je deveta knjiga Ivana Šaroliča, kojom on obilježava 65 godina svog života“, rekao je Mladen Vuković – novinar, predstavljajući nazočnoj publici autora i njegovo djelo i nastavio: „Na više od 500 stranica objavljeno je više od 300 pjesama, izabranih iz njegovih dosadašnjih knjiga, koje je počeo objavljivati 1976. godine. Knjigu je majstorski pripremio i izbor odabrao dr. Nedjeljko Mihanović, koji je u više navrata pisao o autorovu pjesništvu i izabrao je njegove dosad objavljene najbolje pjesme, koje svjedoče da je njegovo pero vrlo raznoliko i za čitatelja zanimljivo. Ipak tu najviše pjesama ima domoljubnih, koje svjedoče o našoj bogatoj baštini i zavičaju u Lijepoj našoj. Posebno je nadahnut sakralnom baštinom, pa gotovo da nema crkve ili svetog lokaliteta od Boke Kotorske do Istre, koja se ne spominje u njegovim pjesmama. Njgove pjesme su istinski izdanak poljičkog pjesništva jer on je konačno i rođen u Kostanjama, mjesto koje je dalo poznata imena iz slavne poljičke prošlosti i u tom krugu poljičkih autora Šarolić je zasluženo ime i na tome mu čestitamo“, kazao je Mladen Vuković.

„Rekao bih da je to jedan naš pjesnik, koji nije fulerant. On piše iskreno, izvorno, iz srca, iz duše, iz svoje poetske svijesti i kod njega nema simuliranja, nema eksperimentiranja, nema povođenja za pomodnošću. On ne blefira. I to je velika poezija, iskrena, i to nas osvaja svojom iskrenošću, i širokom tematikom. Njegove pjesme dobro su poznate širom Hrvatske, poglavito duž Jadranske obale, počevši od Istre do Kotora. U tome je njegova veličina. Ja sam nazvo svoj esej o njegovoj poeziji, poezija semantičkog naboja. Semantika je pitranje sadržaja. Ona je puna sadržaja. Ona nema apstraktna simuliranja. Ona se veže za neki određeni motiv, za sadržaj. I ta sadržajnost njezina je velika karakteristika, koja nas u ovoj poplavi pomodnosti i apstrakcije osvaja“.

Kako mi je poznato, g. Šarolić je izdao osam knjiga, jeste li mu Vi svih osam pregledali? Upitao sam sugovornika. “Da, ja sam sve pregledao i ono što mi se činilo da je najmeritornije, najvrednije, a za čitatelja najzanimljivije izvukao sam, ali u ovom objedinjenom izboru točno se vidi sadržaj svih osam njegovih knjiga…“, kazao je dr Mihanović.

U programu predstavljanja knjige sudjelovali su: Nedjeljko Mihanović, Mladen Vuković, Dragica Zeljko Selak i autor knjige Ivan Šarolić, koji su u više navrata popraćeni pljeskom zadovoljne publike.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Davor GRGAT