Apolitični

Omiš čvrsto uz klape i pismu

I pri samom kraju godine na spomen Omiša sjetimo se dalmatinskih klap, ovog posebnog umjetničkog izričaja. Tako je u organizaciji Festivala dalmatinskih klapa u Gusarskoj konobi Hotela „Plaža” u Omišu održan Okrugli stol „FDK Omiš danas i sutra – nove smjernice”. Svrha Okruglog stola bila je predstavljanje novih planova, unaprjeđenja odnosa između klapa i Festivala, te zadovoljavanje interesa i potreba klapa koje se žele potvrditi i afirmirati kroz programe Festivala.
Predstavljači i predavači bili su novi ravnatelj FDK-a Mijo Stanić, umjetnički ravnatelj Dušan Šarac i Jure Šaban-Stanić, klapski voditelj i pjevač. Teme su bile usko vezane za stručnu, programsku i tehničku reorganizaciju, no ista je prigoda iskorištena i za Pregled razvoja klapskih festivala i njihov utjecaj na taj segment narodnog stvaralaštva, odnosno, Program obilježavanja jubilarnog 50. izdanja.
Namjera novog čelnog čovjeka bila je predstaviti smjernice budućeg strukturiranja, ali i pokrenuti raspravu prije same provedbe, odnosno, čuti sugestije struke. U nastavku vam donosimo fotogaleriju koja govori kako je Omiš uistinu utvrda dalmatinske klapske pisme. Potvrda toga je i skorašnji, jubilarni 50. Festival dalmatinskih klapa u Omišu.
Više u kategoriji: Obrazovanje; Kulturna baština
Izvor i foto: fdk.hr/Vlade Zemunik/
D. Šabić, mag. nov.