Apolitični

Omikron preuzeo dio genetskog materijala virusa prehlade, što bi mogla biti izvrsna vijest!‘

Nova omikron varijanta virusa covid-19 najvjerojatnije je pokupila barem jednu od svojih mnogobrojnih mutacija tako što je preuzela komadić genetskog materijala drugog virusa i to najvjerojatnije onog koji uzrokuje prehladu, koji je prisutan u istim zaraženim stanicama, tvrde istraživači, prenosi Jutarnji.

Kako piše Reuters, ovo nije primijećeno ni u jednoj ranijoj varijanti koronavirusa, nazvanoj SARS-CoV-2, ali je prisutno u mnogim drugim virusima, uključujući one koji uzrokuju prehladu, kao i u ljudskom genomu, navode stručnjaci.

“Omikron preuzimanjem novog ‘koda’ sebe čini ‘ljudskijim’, a to mu može pomoći u izbjegavanju imunološkog sustava”, rekao je stručnjak Venky Soundararajan iz tvrtke nference, koja se bavi analizom podataka, a bazirana je u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Soundararajan je vodio ovo istraživanje objavljeno kao preprint, što znači da još uvijek čeka svoju znanstvenu recenziju.

Otkriće bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, ali i da uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest, što bi bila izvrsna vijest za čovječanstvo nakon gotovo dvije godine pandemije. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay