Apolitični

Olujno jugo ponovno odgodilo Dane picigina za danas i sutra

(Ne)prilike za Dane picigina

Dani picigina jednostavno nemaju sreću, tako bi mogli započeti ovu splitsku priču. Zbog olujnog juga nad Splitom po prvi put u 12 godina održavanja piciginaških nadmetanja na splitskim Bačvicama, organizatori iz Ekološkog društva Picigin Bačvice morali su odgoditi jednom već odgođeni početak održavanja Dana picigina. Prva odgoda dogodila se prošlog vikenda zbog kišnog i južnog vremena, a današnji početak natjecanja u kojemu su piciginaši trebali odigrati turnir u malom balunu na pijesku, ponovno je morao biti odgođen.

Valove koji su danas zabilježeni, barem ne u ovo doba godine, ne pamte ni najstariji piciginaši poput veterana Slavena Šegvića i Drage Krpetića. Slika sablasno praznih Bačvica podsjetila je na teške zimske dane, a ne na skori početak ljeta. More je prodrlo do samih ulaza u kupališne ugostiteljske objekte kao i do prostorija Društva, pokidane su brojne zastave i reklamni oglasi, a u potpunosti je promijenjen i izgled središnjeg dijela kupališta Bačvice ispred Caffe bara „Žbirac” koje je gotovo u potpunosti poplavljeno.

Piciginaši bi tili pogodit prognozu, ali jednostavno ne mogu!

U takvom okruženju piciginaši nisu mogli započeti turnir, iako su neke od ekipa predlagale da se odigra barem jedan njegov dio. Uz silne količine pijeska koje su igračima upadale u oči i nezapamćene olujne udare vjetra to doista nije bilo moguće, potvrdio nam je predsjednik Ekološkog društva Picigin Bačvice Ivica Vrandečić.
Organizatori su zajedno s kapetanima ekipa, od kojih je pet s Bačvica i dvije s Firula, odlučili prebaciti mali balun za subotu poslijepodne od 18,30. Preostali dio natjecanja ostaje isti. Picigin će se tako odigrati u subotu (18.06.) od 10,15 Nogbi kvalifikacije od 12 sati. Ovogodišnji Dani picigina završavaju u nedjelju (19.06.) i to finalom Nogbija koje će započeti u 10,15, a od 12 sati će se igrati Picigol. Proglašenje pobjednika je u 13 sati.
Moto ovogodišnjih Dana picigina – „Ja bi tija falit, ali jednostavno ne mogu!” – koji se pripisuje legendarnom piciginašu Juri Zokoviću, mnogi su piciginaši danas malo izokrenuli podbadajući predsjednika Društva Ivicu Vrandečića: „On bi tija pogodit prognozu, ali jednostavno ne može!”

Izvor i foto: Ekološka udruga Picigin Bačvice