Apolitični

Oliver Dragojević u Apolitičnom portalu: Dvi, tri riči…

Budući da su neke glazbene vrijednosti vječne, u hrvatskoj javnosti, ali i šire, Apolitični portal je ugostio vrhunskog glazbenika koji to svojim likom i djelom utjelovljuje – Olivera Dragojevića. Riječ je, vjerojatno već znate, o pjevaču sa bezbroj snimljenih pjesama, hitova i glazbenih koncerata, velikom humanistu, ljubitelju malog baluna sunca i ribarenja. U ovo adventsko vrijeme ugodno smo porazgovarali s Oliverom, u procjepu vremena između odrađenog koncerta u Zadru te odlaska u Švicarsku.
Podrijetlom iz Vele Luke na otoku Korčuli, gdje je proveo djetinjstvo, u Splitu pohađa glazbenu školu. Najprije uči svirati glasovir, a potom klarinet i gitaru. Prvi susret s glazbom imao je još u petoj godini kad od oca Marka na poklon dobiva usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split – Vela Luka. Prvi izlazak pred mikrofon bio mu je na splitskom Dječjem festivalu 1961. g. s popularnom pjesmicom Baloni.
Već 1963. g. okušava se kao pjevač i klavijaturist kultnog splitskog banda Batali i postiže velik uspjeh. Festivalski debut imao je na Splitu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, skladbom koja nije dospjela na završnu festivalsku večer, no koja će sedamdesetih, postati jednom od vječnih Oliverovih standarda. Oliver „peče zanat‟ svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima posvajajući temeljne odlike kasnijeg izvođačkog manira. Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana,1974. se ponovo priključio Batalima.
Na Prokurative se vraća 1974. g. te u velikom stilu osvaja prvu nagradu publike sa skladbom Ča će mi Copacabana. Nakon toga ponovo uspostavlja suradnju sa Zdenkom Runjićem i na Splitu 1975. pjeva šansonu Galeb i ja, ultimativan zgoditak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.
Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja.
Jako puno teksta bi se o njemu moglo napisati, o čovjeku koji impozantne karijere, uvijek raspoložen za razgovor, nasmijan i kreativan u priči. Sjeli smo za klavir u Gundulićevoj 36, njemu omiljeno glazbeno sredstvo, i započela je priča….
[audio_mp3 url=”http://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2014/12/Oliver-Dragojević-1.mp3″]
A kako je vrijeme darivanja i dobrih želja, Oliver se na zamolbu dohvatio klavira i stvorio ugodnu atmosferu pa su čak i prolaznici okretali glavu prema Vinoteci Viola gdje se mali „happening“ odvijao.

Sjajno je družiti se s čovjekom koji nema granica u glazbenim promišljanjima, pa tako planira koncerte i humanitarne nastupe ne samo u Lijepoj Našoj, već diljem svijeta. Njegovi nastupi izraz su vrhunske interpretacije duše koji zasigurno jako dugo ostaju u sjećanju……
[audio_mp3 url=”http://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2014/12/Oliver-Dragojević-2.mp3″]
Cijelu video reportažu s Oliverom uskoro pogledajte na Terracon TV-u. I, uživajte!

Više na: www.glazbenizvuci.com

D. Šabić, mag. nov.