Apolitični

Okupana turizmom Makarska zove u „Božićni grad”

Makarska se na izmaku ove godine sa sigurnošću može pohvaliti sjajnom turističkom sezonom i postsezonom, ali i dolaskom gostiju u predblagdansko vrijeme. Ove riječi potvrdio nam je prvi čovjek makarskog turizma, Tonći Lalić, koji je posjetio naš poslovno-medijski centar u Gundulićevoj 36.
Tonći, znam da kao čovjek koji se profesionalno bavi turizmom, a uz to godinama imate i hobi spašavanja i pomaganja ljudima u nevolji, često i puno putujete po svijetu, odlično se razumijete i u vina, masline, pa kakvi su vam prvi dojmovi ovog prostora?
– Prvi put sam tu kod vas i moram priznati da je stvarno lijepo, fascinantno, a inače sam i ljubitelj vina i kad god nešto kupujem posebno za poklon, kupujem vino jer vino je najljepši poklon. Pozicija vam je odlična, te se nadam da će ljudi i turisti ovdje dolaziti i kupovati ova sjajna vina. Kod nas u Makarskoj jako puno gostiju pita koje vino mi njima možemo preporučiti za kupiti za svoje prijatelje kad idu za Češku, Poljsku, Njemačku i druge zemlje. To je „in”, pokloniti nekome vino je dati mu do znanja da ga cijeniš.
Kažu za vas za se dosta dobro razumijete u vina, imate i svoje masline, bogatstvo je poznavati vrijednosti naših autohtonih proizvoda.


– Tako nekako, obožavam plavac mali, to mi je najdraže vino, chardonnay je također dobar i cabernet sauvignon, to su moji osobni izbori i svakako da mi u Hrvatskoj imamo zaista vrhunska vina koja su mnogi prepoznali.
Ove godine ste kvalitetno i točno pogođenom promocijom uspjeli nadživjeti sve dosadašnje turističke rezultate u Makarskoj i na Makarskoj rivijeri. U čemu se krije uspjeh?
– Radili smo na tome što ste kazali, rezultat je da je ova sezona bila izvan serijska, ne samo za Makarsku nego i za Hrvatsku, pa sam u nekoliko puta izjavio da će se ovakva sezona teško ponoviti. No, neka se ipak prevarim, pa da 2016. bude puno bolja, prije svega neka nam bude svima s puno zdravlja te se iskreno nadam da se ovo nelijepo što se u posljednje vrijeme događa u nekim europskim zemljama neće preliti kod nas. Iz razloga što je danas najveći motiv dolaska turista sigurnost jer ako nemate faktor sigurnosti kao neke zemlje, onda je upitan i turizam koji jednim dijelom podupire razvoj društva.
Što su gosti prepoznali u Makarskoj, s obzirom na sjajne turističke rezultate koje ste postigli u tekućoj godini?
– U Makarskoj prvenstveno imamo lijepu prirodu, kao i Dalmacija i cijela Hrvatska, čisto more, blizina planine, mogućnost odlaska na izlete iz našeg grada prema otocima i Dalmatinskoj zagori. Tako dnevno iz grada podno Biokova imamo 17 – 18 izleta, otoci, Biokovo, pa ako se ostvari naša ideja da za nekoliko bude izgrađena i žičara, to će uistinu za naš grad i Hrvatsku biti veliki plus u turizmu s obzirom na to da bi to značilo direktno povezivanje mora i planine.

 

Grad je tijekom godine prepoznat i po raznovrsnim događanjima različitog formata i sadržaja.

– Tako je,u Makarskoj imamo jako puno događanja, po tome smo možda najpoznatiji posljednjih nekoliko godina, trudimo se da ti programi budu i u predsezoni, glavnoj turističkoj sezoni, ali i u postsezoni koja jedino na takav način može zadržati goste i turiste, tako da smo prošle godine imali više od 135 događaja koji su ispunili društveni život grada i rivijere.
Na izmaku godine osmisli ste prigodni program „Božićni grad u Makarskoj”. Što od njega očekujete?
– Prvenstveno da se naši sugrađani druže i zabavljaju u ovo blagdansko vrijeme, ali i gosti koji su najavili dolazak, posebno u vrijeme Božića i Nove godine. Svaki dan se ponešto događa uz hranu i glazbu, zanimljive dječje priredbe i koncerte i slično.
Djeca, mlađi uzrast, obitelji i svi drugi koji posjete vaš grad doživjet će čaroliju božićnog ugođaja.
– Da, baš tako, želimo biti prihvatljivi za sve jer smo u dogovoru s Gradom odlučili krenuti s proslavom i malo ranije, svaki dan je poseban program na središnjem trgu, uz djecu iz vrtića i škole, pa onda i za omladinu i starije. Nastupat će klape, rock bendovi, poznati glazbeni umjetnici poput TBF-a, Mjesnog odbora i drugi, folklorne skupine, pučki pjevači, od kojih će svatko na svoj način dati ugođaj posljednjeg mjeseca u godini u kojem se zajedno radujemo Božiću i Novoj godini. Ove godine želimo u Božićnom gradu predstaviti sva mjesta rivijere sa svojim kulinarskim vještinama, glazbom u živo, pa će tako mnogi sudjelovati u Noći Tučepa, Brela, u noći Baške Vode, Podgore, Igrana itd.
 I to je sjajna prilika za odličnu promociju rivijerskim mjesta koja „ljube” Makarsku na svoj način?
-Tako je, tako je i moram kazati kada se predstavljaju sva ta mjesta javnosti, dijelit će se hrana i domaći specijaliteti gratis, a u onim božićnim kućicama koji uljepšavaju ugođaj adventa ima jako lijepa ponuda domaćih autohtonih proizvoda po pristupačnim cijenama, kao i suvenira, božićnih poklona i drugih zanimljivosti, tako je da Božićni grad zaista zaživio i građani su ga objeručke pozdravili.

 

Pretpostavljam kako će mnogi htjeti prve trenutke Nove 2016. dočekati u vašem gradu?
– I ja se nadam. Ove godine je uvertira u doček Nove godine, TBF koji svira 29. 12., a na sam doček Nove na trgu piva klapa Berulia do 23 sata, a potom grupa Magazin koji će sve Makarane i njihove goste uvesti u Novu godinu. Nadam se da će biti sve veselo i zabavno. Makarska se trudi da svaku godinu bude poneka zvijezda iz estradnih krugova i još se nadamo da će biti lijepo vrijeme koje će upotpuniti novogodišnju feštu na Trgu Andrije Kačića Miošića. Dođite i budite naši gosti!
Zahvaljujem na razgovoru i nadam se da će mnogi prema vašem gradu htjeti uživati u božićnim radostima i u dočeku Nove godine.
– Neka tako bude i vama se zahvaljujem na ukazanom povjerenju što nas pratite tijekom godine i posebno kroz blagdansko vrijeme.

Više u kategoriji: Kulturna baština; Turizam
D. Šabić, mag. nov.