Apolitični

Oktoberfest ili kako je Bavarci od milja zovu Wiesen

Oktoberfest, ili kako ga Bavarci od milja zovu Wiesen (u prijevodu livada), počinje 20. rujna i traje sve do 5. listopada. Može se reći da tada počinje i šesnaest dana prave gužve u centru Münchena. Piva se toči u hektolitrima, topli pereci prodaju se na svakom koraku dok nas ušećereni bademi opajaju svojim mirisom. Ljudi posvuda pjevaju i plešu. Mirisne kobasice sa raznim umacima od senfa prodaju se u malim kućicama. Uz to ima ponešto i za ljubitelje morske hrane kao što su prženi račići, jegulje, oslići i losos. Sedam milijuna ljudi svake se godine krajem rujna okuplja na ovoj bavarskoj manifestaciji.
Ako ste mislili doći turistički i očekivati da ćete imati svoj stol ili mjesto pod nekim od brojnih šatora, možete na to odmah zaboraviti. Mjesta su rezervirana godinama unaprijed, neki stolovi se čak naslijeđuju iz generacije u generaciju. Ista stvar je s konobarenjem, konobarice nasljeđuju svoje majke i bake pa cijeli događaj odiše tradicijom i dobrim duhom. Inače, konobarice za malo više od dva tjedna rada zarade od 8000 do 14000 eura. Cijene pića i hrane naglo rastu unutar šatora, tako da ćete za litru piva platiti 9,95 eura, sokove 3 eura, cijena juha kreće se oko 5 eura, patka na žaru s krumpirom je 22 eura, polovica sočnog pileta stoji oko 19 eura, teleća koljenica s pire krumpirom 19 eura, bečki odrezak s pomfritom 24 eura, porcija pomfrita je 5 eura, a salatama su oko 4 eura. Uglavnom, ako imate stol i odlučite se dobro najesti i napiti, morat ćete imati podeblji novčanik. Hrana je na jako visokoj razini, sve je svježe, sočno i ukusno. Svi posjetitelji imaju direktan pogled na otvorenu kuhinju u kojoj radi se radi punom parom.
Osim hrane u šatoru, tu su i djevojke koje stalno šetaju u „dirndlu” – tradicionalnoj bavarskoj nošnji. Te djevojke prodaju suvenire, privjeske, lančiće, a za jedan komad platit ćete lijepih 10 eura, dok bi za isti takav lančić ispred šatora platili 4 eura. No, nakon nekoliko piva, 4 eura i nema više toliku vrijednost.
Šatori su podijeljeni prema pivovarama (proizvođačima piva) što znači da se u svakom šatoru toči različito pivo. Bačve s pivom donose konjske zaprege, svaki šator je posebno uređen, pazi se na svaki detalj, bend je uvijek na sredini šatora, glazba počinje od 11 ujutro, a šatori se otvaraju u 9 sati ujutro i rade sve do 23 sata navečer. Za stolom se može sjediti samo nekoliko sati, otprilike od 12-17 pa od 17-23, ljudi se stalno izmjenjuju. Međutim, postoji jedna šansa za sve posjetitelje, a to je da u svim šatorima postoje stolovi na sredini koje nije moguće rezervirati. Za tim stolom gosti mogu sjediti cijeli dan, ali za njih postoji prava borba, čekaju se u redu od ranih jutarnjih sati i unatač tome treba imati podosta novca kako bi za njima i zadržalo.
Svakih pola sata šatorom odjekuje Glory, glory, aleluja nakon čega se bend penje na stolice, a ljudi na klupe i počnu pjevati: ZICKE ZACKE, ZICKE ZACKE OJ OJ OJ OJ i nazdravljati s kriglama piva.
Ovako nešto jednostavno se treba doživjeti, barem jednom u životu. Ne trebate biti ljubitelj piva niti bavarskih običaja, jednostavno ćete se zaljubiti u Oktoberfest.

Tekst i foto: Monika Okmažić