Apolitični

Okrugli stol u Solinu: Rižinice – presušivanje vrela?

Iako je najmlađi grad Lijepe Naše, Solin ima itekako dugu i zanimljivu povijest koju mnogi žele upoznati. Upravo djeliću te povijesti posvećen je nadolazeći okrugli stol u Solinu na temu Rižinica.

Okrugli stol u Solinu: Rižinice – presušivanje vrela, riječ je, kao što mnogi već znaju, o solinskom arheološkom spomeniku izuzetne vrijednosti. Naime, neosporna je činjenica da su Rižinice važan dio hrvatske kulture. Ukazujući na važnost ovoga lokaliteta solinski velikan i istražitelj povijesti don Lovre Katić piše: „Ovdje se ima tražiti prvo vrelo hrvatske kulture koja struji sa Zapada u državu Trpimirovu… ”
Njihovo je očuvanje stoga najmanji i nužan korak uljudbenoga odnosa naše generacije prema toj baštini. Svako je ulaganje u Rižinice kapitalno ulaganje u korpus i identitet hrvatske države, a svako odgađanje prezentacije i onemogućavanje dodira s vlastitom narodnom prošlošću skrivanje je kulturnih i civilizacijskih vrijednosti koje baštinimo.

Okrugli stol u Solinu: Rižinice – presušivanje vrela?

Ususret obilježavanju četvrt stoljeća državnosti u Domu kulture Zvonimir u četvrtak, 16. lipnja, s početkom u 19 sati održat će se okrugli stol pod nazivom: Rižinice – presušivanje vrela?
O čemu se točno radi govorit će Ljubomir Gudelj, Ivan Alduk i Ivan Šuta. Dođite i vi i saznajte nešto više o solinskoj, ali i hrvatskoj povijesti ovog pravog arheološkog blaga.

Izvor i foto: solin.hr