Apolitični

Okrugli stol: Porast plastičnog otpada ugrožava Jadran

Jadranu prijete sve veće količine plastičnog otpada i mikroplastike, sustav zbrinjavanja pun je nedostataka, a razni polimeri u kombinaciji s aditivima i toksinima prijetnja su zdravlju ljudi i okoliša, zaključili su sudionici okrugloga stola održanog u utorak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Istaknuto je da otpadnu plastiku u Jadransko more donose rijeke i morske struje, odbacuje se s turističkih brodica, komercijalnih brodova i kruzera, s ribarica i ribogojiliša, a donosi ju i vjetar s divljih odlagališta i prevrnutih kontejnera.

Upozoreno je i na utjecaj mikroplastike na jadranski okoliš gdje se, zbog različite gustoće pojedinih vrsta polimera, čestice mikroplastike raspoređuju u slojevima od površine pa sve do njihove najveće akumulacije u sedimentima dna.

Zaključeno je da treba provesti daljnja istraživanja o utjecaju polimera, aditiva i apsorbiranih toksina na organizme jadranskoga pelagijala uključujući plankton i nekton, a posebno utjecaj na organizme koji žive pri ili u samom morskom dnu.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay