Apolitični

Okršaj EU i velikih tehnoloških tvrtki: Facebooku ni promjena imena neće pomoći

Na izvanrednoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se danas održala u Strasbourgu, zastupnici su izglasali zakonodavno Izvješće o Aktu o digitalnim tržištima. Ovim zakonodavnim prijedlogom regulira se poslovanje velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji.

Kako je nakon izglasavanja istaknuo izvjestitelj Andreas Schwab, ne žele da velike kompanije nastave s rastom, a da pri tome ne poboljšaju svoje poslovanje i u obzir uzmu europske potrošače i ekonomiju.

Jasno je da tržišna pravila natjecanja sama po sebi ne mogu riješiti sve probleme s kojima se suočavamo u kontekstu velikih tehnoloških tvrtki i njihove sposobnosti da postave pravila koristeći se nepoštenim poslovnim praksama. Akt o digitalnim tržištima će onemogućiti takvu praksu i poslati snažan signal svim potrošačima i tvrtkama na jedinstvenom tržištu – pravila zajednički postavljaju regulatori, ne privatne kompanije!, istaknuo je Schwab.

I predsjednica odbora Anna Cavazzini slaže se s takvim stavom te je dodala kako trenutno tek nekoliko velikih platformi i tehnoloških igrača svojim djelovanjem onemogućuje pojavu alternativnih poslovnih modela.

Često korisnici ne mogu slobodno birati između različitih servisa. S Aktom o digitalnim tržištima, EU prekida takvu apsolutnu dominanciju velikih online platformi u EU, rekla je Cavazzini.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay