Apolitični

Odustajanje izlagača od MWC 2020 “zbog koronavirusa” otkazalo je najveći telekomunikacijski sajam na svijetu. Pravi razlog je posve drugačiji…

Koronavirusom se, međutim, u Španjolskoj do sada još nije zarazio nitko! To je prva činjenica bitna za razumijevanje pravog uzroka ovog nevjerojatnog udarca nogom u jaja čitavoj globalnoj telekomunikacijskih industriji.

Druga je ta da se u svijetu – osim MWC-a – u danima neposredno prije, za vrijeme i poslije ovog sajma događa čitav niz drugih golemih manifestacija koje okupljaju jednak ili sličan broj ljudi, iz posve drugačijih industrija, a koje nisu niti otkazane, niti im izlagači odustaju od nastupa “zbog koronavirusa”, niti se, na onima koje su se već održale, itko zarazio ovom bolešću.

Treća, najvažnija činjenica zbog koje ćete razumijeti kako koronavirus nema puno veze s ovim što se dogodilo jest ta da su kompanije koje su otkazale svoj nastup u Barceloni mahom one koje su ili a) američke ili b) izravni konkurenti kineskih telekomunikacijskih giganata koji posljednjih godina dominiraju telekomunikacijskim tržištem, napose onim vezanim uz 5G tehnologije. 

Među njima je najveći trn u oko Amerima, ali i Ericssonu i Nokiji – dakako – Huawei. Boje ga se nemjerljivo više od koronavirusa. S pravom – Huawei je kudikamo veća prijetnja “zdravlju njihovih zaposlenika”, osobito onih na C-pozicijima, za koje bi bilo čudno da već nisu počeli konzumirati terapiju za smirenje.

Prljavoj političko-gospodarskoj igri koronavirus je došao kao naručen, u pravo vrijeme, na pravom mjestu. “Dar s neba”, isti onakav kakvog je Trump poslao Samsungu i Appleu prije nešto više od pola godine, onemogućivši suradnju Googlea i Huaweija.

Huawei je doslovce sve svoje zaposlenike koje je planirao poslati u Barcelonu najprije otpravio u 14-dnevnu karantenu izvan Kine. Njih nekoliko tisuća! Čisto da umiri one koji bi se bojali “kužnih Kineza koji MWC-om šire smrt”.

Pitanje je, međutim, hoće li ikada više MWC biti ono što je bio do 2019. godine. Nakon ovakvog posvemašnjeg raspada sistema, tisuća i tisuća sudskih tužbi koje slijede, stotina tisuća otkazanih aviokarata među kojima za većinu vjerojatno neće biti moguć povrat novca, više stotina tisuća otkazanih noćenja s istom sudbinom, odštetnih zahtjeva od osiguranja, eklatantne medijske štete i tko zna kojih još posljedica koje će se tek otkriti – Mobile World Congress se doima kao jedna od onih žrtava koronavirusa čija povijest bolesti završava najgorim epilogom. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay