Apolitični

Oduševljeni ste što ste pronašli ‘ruž života‘? Evo popisa najriskantnije kozmetike!

Oduševljeni ste što ste pronašli ‘ruž života‘, nanesete ga ujutro i drži se cijeli dan? Grozna vijest je što s njim unosite toksične kemikalije, evo popisa najriskantnije kozmetike

znanstvenici sa Sveučilišta Notre Dame utvrdili su kako u više od polovine kozmetičkih proizvoda sadrži opasnu tvar, kemičarima poznatu kao PFAS.

PFAS kemikalije se teško razgrađuju u okolišu te se mogu nakupljati u ljudima i hrani.

Istraživači sa Sveučilišta Notre Dame testirali su više od 230 često korištenih kozmetičkih proizvoda i otkrili da 56 posto podloga i proizvoda za oči, 48 posto proizvoda za usne i 47 posto maskara sadrži fluor, koji je pokazatelj PFAS-a.

Neke od najviših razina PFAS-a pronađene su u vodootpornoj maskari (82 posto) i dugotrajnom ružu (62 posto), prema studiji objavljenoj prije nekoliko dana u časopisu Environmental Science & Technology Letters.

Glasnogovornica američke Uprave za hranu i lijekove, koja regulira kozmetiku, rekla je da agencija ne komentira znanstvene studije; na njihovoj službenoj stranici je objavljeno da je bilo malo studija o prisutnosti kemikalija u kozmetici, a ona koja su objavljena uglavnom su utvrdila da je koncentracija na vrlo niskim razinama koje vjerojatno neće naštetiti ljudima. Vjerojatno!?

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay