Apolitični

Oduševio 7. Festival sira u Drnišu!

Nije Drniš poznat samo po vrhunskom pršutu, već i njegovom mliječnom parnjaku – siru. Naime, Ured Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi Knin i ove godine, sedmi put za redom, organizirao Festival sira – Drniš 2016. na gradskom trgu Poljana u Drnišu.
Organizatori ističu kako je cilj te manifestacije promovirati sirarsku proizvodnju te poticati stvaranje brendova autohtonih i tradicijskih sireva, a stručnu podršku daje joj suradnja s Agronomskim fakultetom iz Zagreba. Na fešti ove delicije  sudjelovalo je više od 50 izlagača iz Republike Hrvatske.

Festival sira


Manifestacija je imala i prodajni karakter, a za izlagače je bila  postavljena suvremena oprema koja odgovara svim zdravstvenim i sanitarnim standardima za prodaju hrane na otvorenom. U okviru izložbe  organizirano i ocjenjivanje sireva iz Ličko-senjske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, s obzirom na to da je za ta područja moguće direktno usporediti autohtonost. Uz sirare na Festivalu su izlagali i proizvođači ostalih poljoprivrednih proizvoda (pršut, med, vino, ulje itd.) kao i suvenira, a sam program bio je dodatno  upotpunjen i različitim prigodnim sadržajima. Tradicionalno, Festival sira ima i humanitarni karakter, predstavljanje Lige protiv raka grada Drniša pri kojem su prikupljena novčana donatorska sredstva.

Drnišani i njihovi gosti  osladili su se sa sjajnim proizvodima, probali najbolji sir i pršut te kao i dosad, bili humani kada je to potrebno.