Apolitični

Održana svečana dodjela Nagrada za znanost i umjetnost Sveučilišta u Splitu

Održana svečana dodjela Nagrada za znanost i umjetnost Sveučilišta u Splitu


Svečana dodjela Nagrada za znanost i umjetnost Sveučilišta u Splitu za 2016. godinu održana je u četvrtak 6. travnja u multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice.

Tom prigodom prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, uručio je najproduktivnijim znanstvenicima i umjetnicima priznanje za njihov rad, koji je značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u području znanstvene i umjetničke izvrsnosti.

Cilj nam je bio istaknuti naše najbolje znanstvenike i zahvaliti im za njihov trud i rad, a njihova imena ostat će, u skladu s našom stoljetnom tradicijom, uklesana u kamenu kao inspiracija novim generacijama. Znanost je začetak je jednog održivog ekosustava kojem težimo, a to je znanje stvoreno iz znanosti pretvoriti u inovacije i patente koji će nam onda omogućiti daljnji razvoj. Na taj način izgradili bismo održivo Sveučilište koje snažno doprinosi gospodarstvu, ali i društvu u cjelini – kazao je rektor čestitavši svim laureatima.

Čestitke je uputio i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja koji je tom prigodom istaknuo dobru suradnju Županije i Sveučilišta te obećao daljnju, još snažniju podršku.

U ime nagrađenih obratio se prof.dr.sc. Željko Dujić s Medicinskog fakulteta koji je pohvalio ideju o isticanju vrhunskih znanstvenika te pozvao mlade kolege da se jače angažiraju kako bi zajedno stvarali vrhunsku znanost u Splitu, obzirom da su ostvareni svi infrastrukturni i tehnički preduvjeti.

Osnovni kriterij za dodjelu nagrada je bio znanstvena produktivnost autora iskazana u Thomson Reuters (današnja Clarivate Analytics) Web of Science bazi u 2016. godini, te je sukladnom tome i napravljen popis najproduktivnijih znanstvenika u skladu s uobičajenom podjelom prema priznatim znanstvenim područjima.

Obzirom na iznimnu produktivnost brojnih znanstvenika splitskog Sveučilišta, za dodjelu Nagrade primijenjeni su i dodatni kriteriji kao što je produktivnost u 2015. godini, broj znanstvenika Sveučilišta u Splitu koji su zastupljeni unutar pojedinog znanstvenog područja, doprinos pojedinog područja ukupnoj izvrsnosti Sveučilišta u Splitu, zvanje autora, pri čemu se posebna pažnja posvetila znanstvenim novacima, te matična institucija.
Sukladno prethodno navedenim kriterijima Nagrade za znanost i umjetnost Sveučilišta u Splitu su dodijeljene sljedećim znanstvenicima:

PRIRODNE ZNANOSTI
Željko Antunović, PMF
Nikola Godinović, FESB
Ivica Puljak, FESB

TEHNIČKE ZNANOSTI
Ognjen Bonnacci, FGAG
Sven Gotovac, FESB
Dragan Poljak, FESB

BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Željko Dujić, Medicinski fakultet
Ana Marušić, Medicinski fakultet
Ozren Polašek, Medicinski fakultet

BIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet
Alen Soldo, Sveučilišni odjel za studije mora

DRUŠTVENE ZNANOSTI
Damir Sekulić, Kineziološki fakultet
Nataša Zenić-Sekulić, Kineziološki fakultet

HUMANISTIČKE ZNANOSTI
Mislav Kukoč, Filozofski fakultet
Ivana Tomić Ferić, Umjetnička akademija

ZNANSTVENI NOVACI
Željana Bašić, Interdisciplinarno područje, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti
Hrvoje Smoljanović, Tehničke znanosti, FGAG

UMJETNIČKO PODRUČJE
Jurica Matijević, UMAS