Apolitični

Održan znanstveno-stručni skup „Dijete, knjiga i novi mediji”

U Splitu je danas završen dvodnevni znanstveno-stručni skup „Dijete, knjiga i novi mediji”, koji je održan u organizaciji splitskog Filozofskog fakulteta i Saveza društava Naša djeca Hrvatske.
Na skupu su razmatrane različite tematske cjeline vezane uz dječju književnost i multimediju, književne interese djece, teme u dječjoj književnosti, lektiru, kao i medijsku pismenost djece. U tom smislu, skup je bio prvenstveno namijenjen djelatnicima iz sustava ranog, predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, sveučilišnim nastavnicima i znanstvenicima, djelatnicima u gradskim/školskim knjižnicama i čitaonicama, izdavačima školskih udžbenika i knjiga za djecu i mladež te predstavnicima medija, kao i svima drugima koji se bave problematikom mladih, njihovog odgoja i obrazovanja.
Znanstveno-stručni skup „Dijete, knjiga i novi mediji”
Na ovom skupu je viša savjetnica splitskog gradonačelnika za obrazovanje Anđelka Visković, koja je ujedno i predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Splita u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece” predstavila rad: Iskustvo iz prakse: Web-stranica „Grad Split – prijatelj djece”, u kojem je opisala motiv, cilj i postupak izrade web-stranice „Grad Split – prijatelj djece” uz naglasak na dječju participaciju u provedbi tog projekta.

„Dijete, knjiga i novi mediji”

U okviru prezentacije je podsjetila da Grad Split od 24. studenoga 2014. godine nosi naziv „Grad – prijatelj djece”, što je rezultat vrijednog rada institucija, ustanova, udruga i pojedinaca koji djeluju na području grada te surađuju s gradskim Koordinacijskim odborom. Istakla je i da su dječji gradski vijećnici razmotrili ideju Koordinacijskog odbora o izradi web-stranice, dali vlastite prijedloge te ih raspravili u svojim školama. „Inicijativa je razrađena kao projekt pod nazivom „GSPD2”- „Splitska dica grade portal – Grad Split prijatelj djece” koji je, uz jasno utvrđene ciljeve, pretpostavio i maksimalnu uključenost djece u svim fazama provedbe projekta. Tako je u svih 27 splitskih osnovnih škola bar jedan razred raspravljao o portalu, tj. web-stranici, njenom sadržaju, namjeni te drugim elementima. Učenici su raspravljali i o svojim pravima i potrebama te uputili poruke odraslima, gradonačelniku i gradskoj upravi. Svoja razmišljanja su objedinili u izvješću škole koje su potom dostavili voditeljici Dječjeg gradskog vijeća. Materijal su dopunili i fotografijama sa svojih školski aktivnosti. Prijedloge je razmotrio i usvojio dječji Odbor za web-stranicu i informiranje. U vizualnom izgledu korišten je logo akcije, obuhvaćena su programska područja relevantna za razvoj djece i sukladna smjernicama Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Projekt je predstavljen i u splitskom Uredu pravobraniteljice za djecu te predstavnicima hrvatskih gradova i općina – prijatelja djece na Godišnjem savjetovanju Saveza društava Naša djeca Hrvatske u Zagrebu 20. studenoga 2015. godine. Web-stranica je potom objavljena 24. studenoga, na godišnjicu dobivanja naziva „Grad Split – prijatelj djece”. Dizajn web-stranice su izradili učenici i mentori Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita”, kazala je viša savjetnica Visković u okviru prezentacije svog rada, čime je upoznala i širu stručnu i znanstvenu javnost na aktivnosti i ostvarene rezultate u okviru realizacije projekta web-stranice „Grad Split – prijatelj djece”.

Ova web stranica je informator javnosti o gradskim aktivnostima za djecu, a koristi se i u postupku javne rasprave tijekom izrade Strategije za ostvarivanje prava i potreba djece grada Splita za razdoblje 2016.-2025. godine. Riječ je o kontinuiranom objavljivanju i ažuriranju raznih korisnih materijala, od informacija i kontakata s relevantnim ustanovama, institucijama i udrugama do vijesti o događanjima u gradu, a sve vezano za programe, projekte i aktivnosti namijenjene djeci, roditeljima, odgajateljima i svima koji na razne načine sudjeluju u radu s djecom”. Savez društava Naša djeca Hrvatske je za realizaciju ovog projekta gradu Splitu dodijelio Povelju za uzorno provedenu NAJ-AKCIJU 2015. godine.

Web-stranici „Grad Split – prijatelj djece” može se pristupiti na www.split-prijatelj-djece.hr ili putem službene web-stranice grada Splita www.split.hr, a potom klikom na ikonu „Grad Split – prijatelj djece”.