Apolitični

Odobreno jamstvo Hrvatskoj brodogradnji Trogir

Vlada je u četvrtak odobrila državno jamstvo od 32 milijuna eura u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ili drugih poslovnih banaka, a u svrhu osiguranja izgradnje broda u tvrtki Hrvatska brodogradnja Trogir.

Državno jamstvo izdaje se za osiguranje povrata avansa naručitelju Kermas International Limited sa sjedištem u Malti, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar.

Hrvatska brodogradnja Trogir, koje je ovisno društvo Brodotrogira, 27. rujna ove godine je s tvrtkom Kermas International sklopila ugovor za gradnju putničkog broda za ekspedicijska putovanja. Brod je dužine 80 metara i kapaciteta 40 putnika, a ugovorena je isporuka broda 30. studenoga 2019. godine.

Ugovor o gradnji broda u dijelu predviđene dinamike naplate vrlo je povoljan za brodogradilište, s obzirom na planirane avansne uplate kupca u visini 80 posto od ugovorene cijene broda, što čini 84 posto ukupnih troškova gradnje.

Ostatak nedostajućih sredstava do ukupnih troškova gradnje u iznosu od 6 milijuna eura brodogradilište planira osigurati kreditima za premoštenje financiranja bez državnog jamstva i odgođenim plaćanjem dobavljačima materijala i usluga.

Kako je naveo ministar financija Zdravko Marić, temelj za predmetni zahtjev Hrvatske brodogradnje Trogir za izdavanje državnih jamstava sadržan je u programu restrukturiranja Brodotrogira, kao i u ugovoru o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira.

Time je definirana obveza Republike Hrvatske da se, temeljem zahtjeva društva Brodotrogir ili ovisnog društva, uz uvjet da se ispune određeni kriteriji, donese odluka o izdavanju državnog jamstva za osiguranje avansnih uplata kupaca za novogradnje, sve dok se ne dosegne ukupni iznos od 20 milijuna kuna ekvivalenata državne potpore sadržane u tim jamstvima.

Cijeli članak možete pročitati na: politikaplus.com

Foto: Shutterstock