Apolitični

Odobren patent za samočišćenje touchscreen ekrana

Nova tehnologija omogućit će vam da preko noći svi otisci prstiju i druge mrlje nestanu s ekrana.

General Motorsu je odobren patent za tehnologiju samočišćenja koja bi mogla eliminirati otiske prstiju na svim zaslonima osjetljivim na dodir. To je fotokatalitički sustav, koji pokreću ultraljubičaste LED diode ugrađene u RGB matricu.

Sustav zvuči relativno jednostavno, ali zahtijeva neke prilično temeljne promjene u nizu piksela iza zaslona. Dok većina zaslona koristi crvene, zelene i plave LED diode, postavljene na različite intenzitete, kako bi stvorile svoju punu paletu boja, GM-ov dizajn bi dodao četvrti piksel kroz matricu, posebno podešen na nevidljivu ultraljubičastu valnu duljinu.

Učinkovito ubija većinu organskog materijala na površini, a također razgrađuje ostatke ulja i druge ostatke te polako čisti i sterilizira ekran, a kada se ukloni UV svjetlo, površina postaje vodootporna, dopuštajući vlazi da se skupi i otkotrlja s površine.

Ovo je zasad samo patent koji pokriva korištenje tehnologije u računalima, mobilnim uređajima, televizorima, bankomatima, kućanskim aparatima i vozilima, pa će proteći neko vrijeme dok tehnologija ne dođe na naše mobitele i tablete.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay