Apolitični

Odmrzavaju se ovrhe i krediti i smanjuju minusi. Mnogi građani bit će u problemima

PRED Hrvatskom je jedna od najizazovnijih jeseni do sada, jesen tijekom koje bi se mnogi građani mogli naći na samom rubu financijske provalije ili čak i u njoj. 

U listopadu, naime, ističe moratorij na ovrhe, a rok trajanja curi i moratorijima na kredite koje su banke na početku koronakrize odobravale klijentima. Uz to, kreće i revizija minusa po tekućim računima, odnosno usklađivanje dopuštenih prekoračenja s novim primanjima klijenata. Iako će za neke klijente banaka to biti samo formalnost, dobrom dijelu građana to će biti snažan udar na kućne budžete, budući da su im u koronakrizi smanjena primanja, što znači da će im banke rezati i dopuštena prekoračenja po tekućim računima.

Jesen će biti kritična za mnoge građane

Primjerice, ako je netko prije koronakrize imao plaću od 7000 kuna i banka mu je na temelju tri takve plaće odobrila minus od 21.000 kuna, a u jeku krize je klijentu banke plaća smanjena 20 posto, ili za 1400 kuna, pa mu nova plaća iznosi 5600 kuna, novi dopušteni minus tog klijenta iznosit će 16.800 kuna. To znači da će morati naći 4200 kuna za vraćanje prekomjernog duga banci, što u uvjetima u kojima živimo nije nimalo lak zadatak. 

U bankama kažu da će nastojati pomoći građanima koji se nađu u financijskom glibu

Dodaju kako u slučaju odluke o ukidanju ili korekciji minusa naniže, što ne mora biti i nije uvijek slučaj prilikom ponovnog odobravanja, banka klijente o tome obavještava najmanje 30 dana prije umanjenja ili ukidanja prekoračenja po tekućem računu. Ističu i da banka u takvim slučajevima klijentima nudi mogućnost otplate duga kroz 12 mjesečnih rata.

U OTP banci kažu da se svi klijenti koji smatraju da bi mogli imati problema u otplati svojih financijskih obveza mogu javiti banci i dogovoriti način podmirivanja dugovanja. Banka će, ističu, individualno analizirati potrebe klijenata i ponuditi optimalno rješenje za njih i za banku. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay