Apolitični

Odjeci ‘afere Horizon’: zakoni moraju uvažiti da i informatički sustavi mogu pogriješiti

Tragični skandal u poštanskom uredu Ujedinjenog Kraljevstva naglašava potrebu za izmjenama zakona kako bi se zaštitili ljudi koji su zbog pogreške IT sustava ostali bez posla i završili u zatvoru, a neki od njih i bez života

Od velikog projekta do velikog skandala

Ima tome nešto više od 20 godina kako je japanski Fujitsu britanskoj pošti i njenim brojnim filijalama i ispostavama isporučio računovodstveni softverski sustav Horizon. Bio je to najveći civilni IT projekt u Europi toga vremena. Horizont je ubrzo počeo pokazivati mušice, a pogreške su se redale jedna za drugom. Nažalost, ti bugovi nisu bili samo iritantni, nego i doslovno ubitačni.

Sustav bi tako osoblju govorio da ne polažu dovoljno novca na kraju dana, što je dovelo do gubitka tisuća funti svake noći, zbog čega su mnogi djelatnici pošte optuženi za krađu ili lažno računovodstvo. Procesuirano je više od 700 zaposlenika, a između 2000. i 2014. prosječno ih je 30 svake godine završilo u zatvoru. Mnogi su ostali bez posla, kuće, obitelji, a neki su si zbog svega oduzeli život.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Image by Enhialus from Pixabay