Apolitični

Odjaviti se s profila na društvenim mrežama nije samo prolazni trend već sve učestalija praksa…

Od Selene Gomez preko Kim Kardashian do Lorde, sve je više celebrityja koji su privremeno ili trajno prestali koristiti društvene mreže. Čini se da nije riječ samo o prolaznom trendu nego o sve učestalijoj praksi koja nam puno govori o nama i tome koliko su nas društvene mreže promijenile.

Pop zvijezda Selena Gomez jedno je vrijeme bila najpraćenije ime na Instagramu, a sadržaj njezina profila obasipan komentarima i lajkovima. Tijekom jednog live videa 2020. iznenadila je svoju publiku izjavom da već dvije godine nije zapravo koristila aplikaciju. “Pišem i odobravam sve što na mom profilu izađe, ali nemam aplikaciju na mobitelu i ne provjeravam je”, rekla je tom prilikom. I razlozi su zapravo dosta jasni: velika javna eksponiranost možda donosi puno fanova i komentara podrške, ali jednako tako znači i da neće svi biti toliko zadovoljni i puni potpore. Selena je rekla da joj je količina negativnih riječi od ljudi koji je ne poznaju bila prevelik teret da bi se s njim svakodnevno nosila.

U kolovozu ove godine Tom Holland također je nestao s društvenih mreža. Glumac je rekao da čitanje silnih tekstova i mišljenja o njemu nije dobro za njegovo mentalno zdravlje i da osjeća potrebu da se makne iz javnog prostora.

Charli XCX, Camila Cabello, Nick Jonas, Brie Larson, Kelsey Washington… lista poznatih i slavnih koji su se našli na pauzi ili trajnom odmoru od društvenih mreža sve je duža i duža, a kod svih je razlog naizgled sličan: mentalno zdravlje.

Pjevačica Lorde, poznata po tome da između svojih albuma potpuno nestane iz virtualnog svijeta, govorila je o strategijama nošenja sa svojom sklonošću da impulzivno otvara aplikacije i provjerava notifikacije: “Počela sam doživljavati telefon kao portal i ne mogu se svaki dan zaputiti u taj tunel, jednako kao što ne mogu svaki dan uzimati psihodelike. Preduboko je i preopasno”. Kako bi sama sebi otežala korištenje mobitela, namjestila je zaslon na crno-bijelo i obrisala sve aplikacije. Svjesna je da joj posao zbog toga možda pati, ali tvrdi da ni to nije vrijedno cijene koju plaća kad se nađe u tunelu društvenih mreža. “Moramo biti iskreni i direktni po pitanju stvari koje naše društvo čine bolesnim”, zaključila je.

Cijeli članak možete pročitati na: gloriaglam.hr

Foto: Pexels.com